Hlavní obsah

Draci se uhnízdili v Avionu

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společně se stěhovavými ptáky zaznamenali obyvatelé Ostravy počátkem května zcela nečekaně i přílet bájných draků. Pět obrovských saní zabloudilo na sever Moravy z nedalekého Polska a k hnízdění si vybralo obchodní centrum Avion. Podle informací vedení centra již v Avionu nakladly i vejce.

Foto: Ilustrační foto Avion Ostrava
Článek

Odborníci však tvrdí, že draci setrvají v centru maximálně měsíc a kolem 23. května by mohli odletět dál za hranice České republiky zpět na sever. "Draci nás zaskočili, ale začínáme si na sebe vzájemně zvykat. Věřím, že i návštěvníci ocení toto nevšední oživení centra a především mírumilovnost draků," okomentovala situaci Kateřina Ježková, ředitelka Avion Shopping Parku v Ostravě.

Vstupte alespoň na chvíli do tajuplného světa draků, nechejte tyto obry létat nad svými hlavami. Navštivte fantastickou výstavu z říše pohádek, původem z Polska, která v ostravském Avionu bude k vidění jen od 2. do 23. května.

Modely draků doplňují originální obrazy a pohádkové dekorace. Připraveny jsou dokonce i komentované prohlídky s průvodcem v dobovém kostýmu zdarma. Ty budou probíhat vždy o víkendu (4. a 5. 5., 11. a 12. 5., 18. a 19. 5.) a mimořádně také 8. 5. v den státního svátku. Čtyřicetiminutová prohlídka začíná vždy v celou hodinu od 11 do 18 hodin.

Start výpravy do Bájného světa draků je od stánku u prodejny Datart. Prohlídky se může zúčastnit vždy maximálně 30 osob, je však možná rezervace. Komentované prohlídky s průvodcem budou po dohodě probíhat i v pracovní dny pro skupiny dětí z mateřských nebo základních škol, a to od pondělí do pátku od 9 do 13 hodin. V tomto případě je rezervace nutná. Na děti však čekají i speciální dračí ceny...

A co vás zde čeká? Doslova nad hlavou se vám bude vznášet skeletový drak, jehož křídla zabírají téměř 50 metrů čtverečních a je velmi dobrý letecký akrobat. Asi nejnebezpečnější část obchodního centra je nyní u prodejny H a Datart, kde se usadil extrémně agresivní Červený drak, jehož drápy i zuby jdou nezvykle ostré. Jeho řev může vyvolat i zemětřesení.

V galerii u prodejny New yorker u vchodu z ulice Výškovické narazíte na mírumilovného krále draků - Zlatého pouštního draka a jeho obrovské zlatavé vejce. Nedaleko tohoto dračího krále se krčí nejmenší dráček lesní-zmijovitý. Ten dorůstá pouhých 2,5 až 3 metrů a má pouze přední pár nohou. Je považován za „staršího bratra“ dnes žijících hadů. Stejně jako hadi využívá pro lov své jedové zuby. Takže i když je malý, je třeba se mít na pozoru, zvlášť nyní, kdy se mu vylíhlo mládě...

Zřejmě vodu hledá v nové jídelní zóně nejimpozantnější ze všech mořských draků Kraken. Obývá jak slané, tak sladké vody a v Avionu vody nemá příliš. Jde o nejdelšího vodního tvora, dorůstá do délky až 200 metrů.

Informace a rezervace prohlídek: T: 604 228 514, případně e-mail: vystavadraku@apicom.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám