Hlavní obsah

Dračí lodě vypluly na rybník v rekreačním areálu Dolce v Trutnově

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbol města Trutnova drak má své další zpodobnění. Do výčtu akcí, které tento bájný tvor zastřešuje, nově přibyla další. V rekreačním areálu Dolce u Trutnova se konaly závody dračích lodí s názvem Draci na Dolcích a bojovalo se o putovní pohár města Trutnova.

Foto: Rekreační areál Dolce

Dračí lodě na sebe vážou spolupráci více lidí, kteří spolu sdílí stejné pocity - nadšení a sportovní úspěch. Jízda je skutečným zážitkem.

Článek

Závod byl dlouhý 200 metrů. Posádky tvořili amatéři, nadšenci a firemní týmy. „Naším přáním je, aby si dračí lodě vyzkoušeli normální lidé, z toho důvodu není závod určený profesionálům, ale amatérům-nadšencům,“ vysvětlil organizátor akce Tomáš Svolinský.

Posádky bojovaly o putovní pohár města Trutnova „Spojení symbolu města draka se závody dračích lodí nám připadá zajímavé, a proto jsme se rozhodli závody podpořit a pomoci založit tradici netradičního klání o putovní pohár města,“ uvedla mluvčí města Trutnova Veronika Svobodová. 

Pohár si nakonec odnesl místní firemní tým K+K, za ním skončili závodníci z Kolína pod názvem Namydlený blesk a bronz získala Loď Koza z Malé Skály. „Letos se nám podařilo sehnat dvě lodě, na kterých se prostřídalo šest závodních týmů,“ uvedl Svolinský. Podle jeho slov se původně mělo účastnit více posádek, ale víkend byl po celé republice nabitý dalšími akcemi. „Na příští rok nám už ale přislíbilo účast okolo patnácti posádek, a to si myslím, že je ideální počet,“ doplnil.

Atraktivní podívaná plná sportovních zážitků čekala nejenom pro fanoušky týmů, ale i nesportovce. Pokoukání na původně čínské dračí lodě, s historií starou více než dva tisíce let, je skutečně efektní. Při plném nasazení posádky vypadá loď jako skutečně pohyblivý drak. Plavidlo má tvar otevřené kánoe s dračí hlavou na špici a s ocasem na zádi. V sestavě je až dvacet pádlujících závodníků, deset jich sedí nalevo a deset napravo. Tempo udává bubeník, který sedí na špičce čelem k posádce. Kormidelník stojí na zádi a udává směr.

„Dračí lodě na sebe vážou spolupráci více lidí, kteří spolu sdílí nadšení a sportovní úspěch, jízda je pak skutečným zážitkem,“ řekl Svolinský. Dračí lodě si mohly vyzkoušet i děti, které se po závodech svezly. Organizátoři akce, rekreační areál Dolce společně s městem Trutnov, doufají ve vybudování tradičního závodu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám