Hlavní obsah

Dožínky Plzeňského kraje se konaly v Horní Bříze

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 21. září se za účasti náměstka hejtmana pro ekonomiku a finance Václava Šlajse a náměstka hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU a informatiky Ivo Grünera konaly Dožínky Plzeňského kraje 2013. Ty byly letos spojeny s 10. Hornobřízským vinobraním.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Letos byly Dožínky Plzeňského kraje spojeny s 10. Hornobřízským vinobraním.

Článek

Půl hodiny po poledni se Horní Břízou rozezněla folklorní muzika a nazdobené vozy zahájily dožínkový průvod, který se vydal společně se zástupci sdružení Vinaři Plzeňska ke hřišti u Sokolovny. Tady náměstek hejtmana Václav Šlajs převzal dožínkový věnec z obilí a polního kvítí jako symbol konce žní. Starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec dostal svázaný snop.

"Čím těžší je dožínkový věnec, tím je příští rok bohatší úroda. Letošní úroda je vetší než loňská a já věřím, že následující rok bude věnec ještě těžší," poznamenal Václav Šlajs.

"Jsem přesvědčen, že bohatý doprovodný program sobotního odpoledne potěšil každého. Zájemci mohli ochutnat regionální potraviny, sledovat přípravy průvodu, zazpívat si staré lidové písničky s hornobřízským folklorním souborem Úsměv, poslechnout si Javory s Hanou a Petrem Ulrychovými a cimbálovou muziku Ladislava Švidroně z Mistřína. Nejen milovníci vína se mohli zúčastnit soutěže o víně o ceny Plzeňského kraje," doplnil Šlajs.

Dožínky připravil Plzeňský kraj ve spolupráci se sdružením Vinaři Plzeňska a městem Horní Bříza. V minulých letech proběhly Dožínky v Chanovicích a v Klatovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám