Hlavní obsah

Doubravská hora nad Teplicemi láká milovníky hradních zřícenin i dalekých výhledů

Novinky, Jiří Cysař

Nad městem Teplice na vysokém místě se nalézá hrad Doubravka. Jedná se o jediný hrad v České republice, který je v majetku společenské organizace - jedná se o Asociaci víceúčelových technik, sportů a činností (AVZO TSČ).

Foto: Jana Bečková

Hrad Doubravka

Článek

K hradu vede zeleně značená turistická trasa z centra města, na samém vrcholku je vedena žlutá okružní naučná stezka.

Hrad - nyní již zřícenina s části opravenými budovami - se nalézá nad městem na nápadném vrchu s názvem Doubravská hora. Tvoří dominantu území mezi Českým středohořím a Krušnými horami. Na horu vede silnice a tak se pohodlně po ní dostaneme až na nádhernou vyhlídku do celé krajiny. Město pod námi - za dobré viditelnosti i celé široké okolí - je vidět jak na modelu z muzea.

Historie hradu je poměrně pestrá. Jeho stavbu na Doubravské hoře začal vnuk husitského hejtmana Jakoubka z Vřesovic - Jan Ilburk a v roce 1483 dokončil. V roce 1488 se stal pánem Doubravské hory syn Jana Ilburka – Vilém. V posloupnosti držitelů hradu se vystřídala celá řada jmen, mezi nimi též Vilém z Rožmitálu, císař Rudolf II., Lobkovicovi, Kaplířovi.

Až po roce 1590 s přechodem do majetku Vchynských se začala další významná část historie hradu. Teprve v roce 1791 byl kopec zpřístupněn veřejnosti, když si zde panský hlídač Josef Ritschel upravil kasematy na obydlí.

V roce 1884 nechal provést Edmund Clary-Aldringen na tehdy již zřícenině značné úpravy. K malé hospůdce zřízené v roce 1855 nechal vybudovat v prostoru dřívějšího rytířského sálu jídelnu a přistavěl další restaurační místnosti. Zbytky západní věže byly přizděny do původní výše a zakončeny střechou. Věž pak sloužila jako rozhledna.

Od roku 1966 sloužily budovy na Doubravské hoře Svazarmu, který se staral o zachování pozůstatků někdejší pevnosti. V dnešní době je uživatelem budov Asociace víceúčelových technik, sportů a činností, AVZO ČR Doubravka (dřívější Svazarm). Restaurace je momentálně uzavřena.

Samotné zříceniny hradu se rozprostírají na celé ploše vrcholku hory, lze se volně procházet po ochozech a pak sestoupit dolů do původního příkopu. Odtud se malým tunelem dostáváme až za hradby a opět vidíme město jako na dlani. Poté se vracíme a obcházíme budovy nové přístavby s věží a přecházíme na druhou stranu s výhledem na Krušné hory.

Po prohlídce hradu můžeme ještě projít novou naučnou stezku. Stezku tvoří čtyři informační tabule, které představují historii, faunu, flóru a geologii místa. Informace sbírali a následně zpracovávali žáci ze Základní školy s rozšířeným vyučováním informatiky a výpočetní techniky z Teplic v období let 2010 – 2012 pod vedením pedagogů. Výstupem jsou základní údaje ve zkoumané oblasti určené pro veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám