Hlavní obsah

Dospělí četli dětem pohádky

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu se park u nymburské secesní vodárny změnil na literární prostor pro Piknik v trávě s knížkou. Již poosmé ho obdivuhodně uspořádala Městská knihovna Nymburk v rámci projektu Celé česko čte dětem v Mezinárodním týdnu čtení.

Foto: Jan Řehounek

Park pod městskou vodárnou se stal dějištěm Pikniku v trávě s knížkou

Článek

V pěti skupinách se zde sešly děti z mateřských škol a nižších ročníků škol základních z Nymburka a několika okolních obcí, samozřejmě s učitelkami – celkem víc než tři stovky. Přišly ale i maminky na mateřské dovolené se svými dětičkami, babičky s vnoučaty, rozložily si deky, dokonce i nějací chlapíci poslouchali.

Své nejoblíbenější pohádky a básničky dětem četli například vedoucí odboru městského úřadu, divadelní ochotníci, ředitelka kulturního centra, důchodce, spisovatel, pracovnice informačního centra, církevní aktivista, spolumajitelka Lesního ateliéru Kuba v Kersku, knihovnice, přišli i dva muzikanti s písničkami.

Že je to úžasná akce, potvrdil i starosta Nymburka Pavel Fojtík, který se v přestávce mezi dvěma náročnými jednáními přišel podívat a poděkovat knihovnicím za její uspořádání.

Po ukončení předčítání, než se děti zase vrátily do svých škol, dostaly na cestu chutné a pěkně ozdobené perníčky, které pro ně vyrobili klienti centra sociální rehabilitace Fokus Nymburk.

„Když se dětí zeptáme, zda jim rodiče čtou, spousta jich odpoví, že nikoliv. Stejná odpověď následuje po otázce, zda si chodí vypůjčovat knihy do knihovny. I proto pořádáme Piknik v trávě s knížkou, abychom dětem ukázaly, že číst knížky je úžasná věc. Samozřejmě je to jen jedna z mnoha dalších akcí,“ říká ředitelka knihovny Helena Liptáková. 

Že snaha knihovnic dopadá na úrodnou půdu, je vidět na rozesmátých dětských tvářích.  

Reklama

Výběr článků

Načítám