Hlavní obsah

Dopravní podnik Ostrava ukončí k 1. lednu prodej papírových jízdenek

Novinky, Josef Zajíc

Dopravní podnik Ostrava oznámil 16. prosince prostřednictvím ředitele DPO a.s. Daniela Moryse, že podnik ukončí prodej papírových jízdenek a od 31. března 2020 budou lidé v prostředcích městské hromadné dopravy platit jen elektronickou cestou.

Foto: Josef Zajíc

Novinky oznámil generální ředitel DPO a.s. Danilel Morys

Článek

Přesně tři a půl roku po zavedení bezhotovostních plateb bankovními kartami ve všech vozidlech ruší Dopravní podnik Ostrava od 1. ledna 2020 papírové jízdenky. Podíl prodeje jednorázových jízdenek poklesl na jednu třetinu celkového objemu. Přechodem na elektronické jízdné ušetří DPO ročně 10 milionů korun.

Jako první ze všech českých dopravních podniků končí DPO s papírovými jízdenkami. V říjnu 2019 proběhl poslední tisk.

Harmonogram:

10. října 2019 - Poslední tisk

31. prosince 2019 - Poslední prodej papírových jízdenek

31. března 2020 - Poslední den platnosti papírových jízdenek

„Je to zásadní a evoluční krok, o který si naši cestující svým chováním řekli vlastně sami. První měsíc (v červenci 2016) po zavedení bezhotovostních plateb bankovními kartami ve vozidlech DPO využilo tuto formu odbavení jen 5 procent  cestujících. V listopadu 2019 ji využívá více než polovina. Navíc dalších 15 procent cestujících volí jiný druh elektronické platby,” uvedl předseda představenstva a generální ředitel DPO a.s. Daniel Morys jeden z důvodů tohoto rozhodnutí.

Další důvody jsou hlavně ekonomické. Kromě úspory ve výši zhruba 10 milionů korun nemusí DPO investovat do obnovy odbavovacího systému na papírové jízdenky, která by po 25 letech fungování byla nezbytná.

DPO vychází vstříc od příštího roku i těm, kteří na odbavení pomocí bankovní karty z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí přejít, a to zavedením tzv. Kreditních jízdenek.

„Kreditní jízdenkou se cestující odbaví stejně jako platební kartou. Budeme mít pouze jeden odbavovací systém namísto současných dvou. Tím, že si je mohou lidé dobíjet, má celý systém i určitý ekologický aspekt,” dodal Daniel Morys.

Další informace: www.dpo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám