Hlavní obsah

Dopravní podnik Ostrava chystá nové tramvaje

Novinky, Josef Zajíc

Dopravní podnik Ostrava představil výslednou podobu nových tramvají Škoda ForCity Smart, které se v Ostravě objeví na podzim příštího roku. Ostrava bude prvním městem v České republice i střední Evropě, kde bude tento typ tramvaje jezdit.

Foto: Zdroj: DPO

Nová tramvaj . Bude jezdit na podzim 2020.

Článek

Novým ostravským tramvajím bude opět dominovat tyrkysová barva, do které se již dva roky postupně přebarvuje vozový park Dopravního podniku Ostrava. Současně ladí i s městským vizuálním stylem. Dynamicky tvarované čelo nové tramvaje zajistí jak pohodlí a komfort pro řidiče, tak větší bezpečnost v provozu. Tramvaji nebudou chybět typické tři vykřičníky, které jsou oficiálním logem Ostravy.

„Při tvorbě designu nové ostravské tramvaje jsme se inspirovali charakterem města tak, aby design zapadal nejen do historického centra, ale i do průmyslových oblastí. Důraz je kladen na tvarovou čistotu, účelnost a bezpečnost jak pro cestující, tak pro kolemjdoucí,” řekl Tomáš Chludil, designér kolejových vozidel Škoda Transportation.

Podle generálního ředitele DPO Daniela Moryse vozidla budou naplňovat nejmodernější ostravské standardy pro komfort a bezpečnost. Budou plně klimatizovaná, vybavena wi-fi pro připojení k internetu, USB porty pro nabíjení mobilních zařízení cestujících, antivandalskými foliemi a vnějšími i vnitřními kamerovými systémy. Přesně tak, aby nové tramvaje nabízely cestujícím při cestách MHD maximální komfort, bezpečnost a nejmodernější technologii.

„Věřím, že nová tramvaj se bude líbit. Veřejnost opět necháme vybrat její jméno. Snad občané vyberou zase nějaké "fajné" pojmenování, které pak Ostraváci přijmou za své,” dodal Daniel Morys.

„Dopravní podnik Ostrava podepsal smlouvu na koupi 40 kusů tramvají Škoda ForCity Smart nejnovější generace v hodnotě 1,9 miliardy korun. V ostrém provozu na linkách DPO by se měli objevit po všech schvalovacích procedurách na podzim roku 2020. Kapacita nových tramvajových souprav je 200 cestujících,” sdělila Karolina Rycková, tisková mluvčí DPO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám