Hlavní obsah

Domov důchodců představil, jak lze naplnit poslední životní etapu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 20. září vedení Domova důchodců v Ústí nad Orlicí připravilo v rámci Dne otevřených dveří ukázky způsobu života seniorů nad 65 let, kteří vzhledem ztráty soběstačnosti jsou odkázáni na pomoc druhé osoby.

Foto: Stanislava Dvořáková

Domov jako doma - to jsou pokoje ukryté za bohatou ozdobou červených květů muškátů.

Článek

Při procházce Cihlářskou ulicí v Ústí nad Orlicí poutá pozornost vysoká budova s bohatou ozdobou červených květů. To je Domov důchodců, navíc 20. září s nabídkou Dne otevřených dveří.

Návštěvníka již před vstupem vítá nezvyklé prostředí z jiného neuspěchaného světa současné doby. Vedle zahradního altánku se nachází posilovací zařízení a za označením Domov jako doma, upozornění, že zde bezpečí, přátelství a pomoc poskytují andělé.

Důkazem jsou pod velkou tapetou se zářícími slunečnicemi sestřičky a sociální pracovnice čekající na příchozí, aby se staly jejich průvodkyněmi po budově. První informací je náplň poskytované komplexní péče během 24 hodin. Jedná se o pomoc při pohybu, hygieně, praní prádla, oblékání, stravování a široké škály aktivizačních činností. Zdravotní péče je zajištěna prostřednictvím zdravotních sester a praktického lékaře, včetně psychiatra.

Budova je rozdělena na domov pro seniory starší 65 let, případně mladší, pokud také potřebují celodenní pomoc druhé osoby, především z důvodu oslabení svých fyzických schopností. Dále to je domov se zvláštním režimem pro osoby od 45 let věku, které jsou závislé na pomoci druhých z důvodu Alzheimerovy choroby, případně jiného typu stařecké demence. Několik pokojů je určeno pro odlehčovací službu, kde se jedná o sociální službu seniorům, o které je pečováno v domácím prostředí, ale dočasně jim nelze tuto péči zajistit.

Návštěvník procházející budovou pak mohl nahlédnout do pokojů vybavených drobným nábytkem, skříní na ošacení a polohovacím lůžkem.

Jelikož stáří je limitováno ztrátou někdejších schopností, na druhé straně však poskytuje dostatek času pro věnování se oblíbeným koníčkům, je na tuto potřebu klientů dostatečně pamatováno.

Prohlídka začala útulnými společenskými místnostmi, vzdušným klidovým relaxačním koutem, sálem pro muzikoterapii a tělocvičnou s různými přístroji pro usnadnění pohybu a zejména s oblíbenou novinkou Sen table s dotykovým displejem pro hry i poučení.

Chodby jsou oživeny zvířecími kamarády - zakrslými králíčky Bobem a Kájou a andulkami. Na vývěsních tabulích je zveřejněn program akcí, časopis Měsíčník domova a datum služeb kadeřnictví a pedikúry.

Klienti si rádi zachovávají činnosti, na které byli zvyklí doma, a tak jsou kuchyňky vybaveny i žehlícím prknem. Reminiscenční místnost pak poskytuje vše, co utkvělo ve vzpomínkách na předchozí život. Najdou zde starý porcelán a bytové vybavení, mohou šít, háčkovat a plést, vařit a péct, zpracovávat ovoce a zeleninu. Pro odpočinek byla nově zřízena venkovní terasa se záhonem květin a slunečníky.

Protože v budově je umístěna i poradna pro Alzheimerovu chorobu, byla pro návštěvníky od 14 hodin připravena přednáška psycholožky České Alzheimerovské společnosti PhDr. Evy Jarolímové Žít, nejen existovat s Alzheimerovou chorobou s návodem přístupu k lidem s demencí.

Sál konání je společenskou místností, určenou pro kulturní akce a přednášky, který zároveň slouží jako jídelna, a tak byla nabídnuta i ukázka domovského jídelníčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám