Hlavní obsah

Dominanta obce Přepychy - kostel svatého Prokopa - bude dějištěm Noci kostelů

Novinky, Dana Ehlová

Kostel svatého Prokopa v obci Přepychy se stane 29. května jedním z jedenácti kostelů v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde proběhne Noc kostelů.

Foto: Dana Ehlová

Kostel svatého Prokopa, připomínaný k roku 1355, byl v roce 1574 renesančně přestavěn. Stojí v blízkosti Farského rybníka a tvoří dominantu obce.

Článek

Tento, původně gotický kostel, připomínaný k roku 1355, byl v roce 1574 renesančně přestavěn. Stojí v bezprostřední blízkosti Farského rybníka a tvoří dominantu obce s 630 obyvateli.

I v Přepychách tedy dostanou lidé příležitost neobvyklým způsobem navštívit prostředí dýchající minulostí a pokorou, kdy se mohou seznámit s prostory běžně veřejnosti nepřístupnými a nahlédnout do zákulisí zdejšího kostela.  

Program, který je pro návštěvníky Noci kostelů v Přepychách připravován, bude mít několik částí. Přítomné přivítá jáhen Vlastimil Paseka. Nad významem duchovního života v moderní době se zamyslí ředitel zdejší Základní školy Jan Macháček.

Zajímavá jistě budou i historická data z dějin kostela svatého Prokopa, načerpaná z kroniky farské a obecní, s nimiž účastníky seznámí obecní kronikář Vladimír Zdeněk.

V hudební části vystoupí slečny Lepšovy a v jejich podání zazní několik skladeb, mezi kterými nebude chybět Ave Maria nebo romantické skladby Antonína Dvořáka. Dále se představí Eliška Tomeňuková, která zazpívá například Un moto di Gioga od W. A. Mozarta.  

Začátek Noci kostelů v Přepychách byl stanoven na 19. hodinu.          

Reklama

Výběr článků

Načítám