Hlavní obsah

Domácí hospic Alfa-Omega představil svou pomoc v nejtěžších chvílích života

Novinky, Stanislava Dvořáková

V pondělí 7. října v ulici 17. listopadu v Ústí nad Orlicí se otevřely dveře Oblastní charity pro širokou veřejnost za účelem seznámení s jejími službami a možností domácí péče v posledních chvílích života.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zázemí domácího hospice Alfa-Omega v budově Oblastní charity v Ústí nad Orlicí.

Článek

Nenápadný vchod do budovy v ulici 17. listopadu čp. 69 je sídlem Oblastní charity v Ústí nad Orlicí. V rámci Dne otevřených dveří si mohli návštěvníci prohlédnout prostory a seznámit se s poskytovanými službami.

Za kanceláří občanské poradny v přízemí a následnou nabídkou letáků s informacemi všech poskytovaných služeb se v 1. poschodí nachází zázemí domácího hospice Alfa-Omega, kde pětice zdravotních sestřiček - Renata Prokopcová, Marie Procházková, Kateřina Krejcová, Kateřina Doležalová a Eva Jandová s psycholožkou Simonou Hybšovou připravila návštěvníkům besedu o posledních věcech, o kterých se těžko mluví, a přece nikoho neminou.

Život každého člověka má svůj počátek i konec. ALFA znamená radost zrození, kdy človíček začínající životní pouť není sám; OMEGA pak konec tohoto příběhu, při kterém by umírající člověk neměl být také sám.

Být druhému člověku nablízku, být s ním - v lásce, v životě i umírání je pak náplní týmu domácího hospice Alfa-Omega. Jeho cílem je pomoci v posledních dnech života při umírání pacienta i jeho nejbližším, kteří znají nevyléčitelnou diagnózu. Zde, kde život končí, hospic nabízí pomocnou ruku.

Poslední týdny a dny života s pomocí lékaře, zdravotní sestry vyškolené v oblasti paliace, sociálního pracovníka a psychologa tak pacient může strávit v domácím prostředí a mezi nejbližšími opustit v klidu tento svět. Povzbuzením je i pohlazení slovem sestřiček charity nemocného i jeho okolí, které zároveň pečují o rodinu v době nemoci i zármutku. Vedle psychologické útěchy to je praktická pomoc při zařizování pohřbu a všech dalších náležitostí. V roce 2018 těchto služeb ústeckého domácího hospice využilo 180 klientů.

Tyto bolestné těžké chvíle a strach před okamžikem smrti s četnými pocity smutku, strachu, pochybností a bezmocnosti jsou často obavou, zda se dá tato situace zvládnout.

Pro tyto případy s další pomocí všem, kteří se vyrovnávají se ztrátou blízkého člověka přichází Klub ALFA-OMEGA, který zajišťuje každý měsíc setkávání pozůstalých pro všechny zájemce, nejen pro rodiny pacientů hospicové péče. I když každý prožívá zármutek jinak, společný projev emocí, navázání potřebných kontaktů, kdy s dalším člověkem lze mluvit o stejných starostech i obavách a možnost vyprávění o zemřelém bývá často tím nejlepším lékem na trvající hluboký zármutek.

Mnohdy zármutek přetrvává roky a stává se pomalu součástí života. Kritické jsou pak zejména sváteční dny a období různých výročí. Pro blížící se smutné listopadové období proto Klub ALFA-OMEGA připravil na 21. listopadu v 16 hodin vzpomínkové setkání v Domově pokojného stáří v Kerharticích.

Sedmý říjen je zároveň Papučovým dnem s navazující kampaní "DOMA", který předává poselství, že vrátit umírání domů v klidu, v blízkosti své rodiny je možné a že existují služby, které pro tuto situaci nabízejí všestrannou pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám