Hlavní obsah

Dolní oblast Vítkovice se představuje na historických fotografiích

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V knihovně Vítkovického zámku na Výstavní ulici 99 v Ostravě byla ve čtvrtek 15. listopadu zahájena výstava Dolní oblast Vítkovice na historické fotografii.

Foto: Josef Zajíc
Článek

Výstavu otevřela vernisáží vedoucí podnikového archivu Vítkovice, a. s. Mgr. Hana Šústková, Ph.D. za přítomnosti mnoha významných hostů, mimo jiné i ředitelky Městského archívu Ostrava PhDr. Blaženy Przybylové.

"Dolní oblast Vítkovice je od roku 1828 místo, které se uzavřené před zraky většiny lidí neuvěřitelně rychle a zásadně proměňovalo. Od vzniku pudlovny do rekonverze plynojemu v multifunkční halu Gong uběhlo více než 180 let," řekla v úvodu Hana Šústková.

"V této době se území Dolní oblasti stavělo a bouralo, přestavovalo v lepší a modernější provozy, měnila se lokace výrobních zařízení a hal. Vysoké pece někdejší Rudolfovy huti, které se na cházely na místech dnešních hal strojírny a ozubárny, se v 70. letech 19. století přestěhovaly do míst, kde ještě dnes stojí vysoké pece č. 1, 4 a 6," dodala.

V knihovně ve Vítkovickém zámku jsou instalovány na panelech dobové fotografie, které chronologicky ukazují vznik a vývoj Dolní oblasti Vítkovic od roku 1828 až do současné doby. Návštěvník může zhlédnout dobové noviny, které si hutníci tvořili a tiskli sami. Pro děti a mládež je připraven interaktivní pult, na kterém si mohou vyzkoušet své znalosti o těžbě rud a zpracování železa.

Vítkovická dolní oblast a vedle ležící průmyslový areál koksovny Karolína tvořily nepropustnou bariéru mezi centrem Ostravy a Vítkovicemi. V současné době, kdy se tato místa otevírají lidem, a ulice Ruská se protáhne od Vítkovic až ke Karolíně, se však stanou nejen spojnicí, ale i novým kulturním a vzdělávacím centrem Ostravy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám