Hlavní obsah

Dokumentární filmy festivalu Jeden svět přinášejí obraz současného života v různých zemích světa

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Malé scéně v Ústí nad Orlicí probíhá od 7. do 14. dubna promítání několika vybraných dokumentárních filmů Mezinárodního festivalu Jeden svět, které doplňuje široký doprovodný program besed, prezentací, výstav, divadla a ankety Ústí sobě.

Foto: Stanislava Dvořáková

Již podesáté nabízí v Ústí nad Orlicí festival Jeden svět dokumentární filmy o lidských právech se závěrečnými besedami s jejich tvůrci.

Článek

Spolek pro organické Ústí - SPOUSTI vznikl před 10 lety s cílem pomoci zkvalitnit kulturně společenské dění ve městě. Zároveň navázal spolupráci s českou organizací Člověk v tísni, která od roku 1999 pořádá festival Jeden svět, který je dnes největším festivalem dokumentárních filmů o lidských právech na světě.

Letošní festival byl zahájen 5. března v Praze a následně probíhá v 36 městech po celé České republice. V týdnu od 7. do 14. dubna tak lze jeho prostřednictvím zhlédnout v Ústí nad Orlicí 25 dokumentárních filmů, z toho 7 českých, o politických kausách, rozvojových tématech, sociálních otázkách, životním prostředí a životním stylu.

Každý den k vybranému filmu proběhne beseda za účasti některých odborníků z řad autorů, novinářů, dále ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům, kriminálního komisaře Policie ČR, bývalé podnikatelky z Venezuely či bývalého předsedy vlády ČR a předsedy senátu Petra Pitharta.

Jako každým rokem je i letos festival spojen s bohatým doprovodným programem. Již 3. dubna byl zahájen v obchodním centru Nová Louže orientační akcí Jeden svět v Louži.

Od 7. dubna lze navštívit výstavu na Mírovém náměstí 10 let je Oustí v Jednom světě, v obchodním centru Nová Louže výstavu 57 komiksů Bohouš a Dáša mění svět a v Malé scéně 15 let v Afghánistánu.

Tato výstava představuje 15 let působení české společnosti Člověk v tísni na pomoc životu v Afghánistánu. Každý rok na 15 panelech představuje určitou oblast pomoci - rozvoj zemědělství, zvyšování kvality středního zemědělského vzdělávání, pomoc všeobecné gramotnosti, boj s městskou chudobou, rozsah humanitární pomoci a další.

V rámci doprovodného programu se ve čtvrtek 19. dubna uskuteční v Roškotově divadle tradiční představení divadla Sklep - Besídka.

Po celou dobu trvání festivalu je v Malé scéně v provozu festivalový stánek - Fair Trade produkty a výrobky organizace CEDR.

K festivalu Jeden svět se dále připojuje místní program Ústí sobě, do kterého se přihlásilo 6 projektů, které směřují k cíli péče a rozvíjeni společenského života v Ústí nad Orlicí. Výtěžek festivalu bude přerozdělen nejúspěšnějším akcím podle vstupenkového hlasování diváků.

Festival bude zakončen v sobotu 14. dubna debatou po promítnutí českého filmu Hranice práce o pracovních podmínkách nejhůře placených zaměstnanců v Česku. Dokument získal na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě 2017 ocenění nejlepšího českého dokumentárního filmu roku a Cenu diváků. Posledním promítnutím bude film USA Město duchů, pojednávajícím o teroristické organizaci tzv. Islámském státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám