Hlavní obsah

Dohromady je jim 1769 let a všichni budou hrát hudbu Bohuslava Martinů v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním májovém týdnu se zájemci mohou těšit na přehlídku nejúspěšnějších hudebníků ze základních uměleckých škol, hudebních gymnázií a konzervatoří z celé České republiky - a kde jinde, než v rodišti slavného hudebního skladatele - v Poličce.

Foto: ZUŠ BM
Článek

Hlavní myšlenkou přehlídky je podpora interpretace skladeb Bohuslava Martinů a tvůrčí činnosti, kterou jeho dílo inspiruje. Pro účastníky je to skvělá možnost seznámit se více s dílem celosvětově uznávaného hudebníka a skladatele, a to přímo v jeho rodném městě, do kterého přijedou ve dnech 3. – 5. května 2017.

Nutno vzpomenout, že první ročník této prestižní soutěže se konal již v roce 2009. Od té doby počet interpretů výrazně narostl, v roce 2014 to bylo dokonce téměř 500 účastníků, což zatím nebylo překonáno, proto organizátoři museli sáhnout k zásadní změně v organizaci přehlídky, kterou je střídání vybraných oborů jedenkrát za dva roky. I přesto se letos můžeme těšit na 254 účastníků ve věku od pěti do dvaceti let.

Účastníci v letošním roce soutěží v kategoriích: hra na klavír, housle, violu a violoncello. Dále je otevřena kategorie komorní hry těchto nástrojů a kategorie literárně dramatického oboru. Všichni instrumentalisté musí uvést alespoň jedno dílo poličského rodáka, volba dalšího repertoáru je libovolná. Soutěžní čas je v rozmezí od 2 minut u nejmladších účastníků až po čtvrthodinu čistého času u nejvyšších kategorií. V dramatickém oboru je zvoleno téma spojené s dílem či osobností Bohuslava Martinů.

„Účastníci přehlídky využívají skvělé možnosti seznámit se blíže s tvorbou Bohuslava Martinů. Pobyt v Poličce je pro mladé umělce inspirativní a často jej využívají také k návštěvě různých památek souvisejících se slavným skladatelem. Unikátním místem je světnička ve věži kostela sv. Jakuba, která se nachází ve výšce 36 metrů, kde se roku 1890 světoznámý umělec narodil. Dále pak Centrum Bohuslava Martinů s muzikologickým oddělením a unikátní sbírkou věnovanou životu a dílu skladatele,“ uvedl jeden z organizátorů přehlídky Tomáš Jandl, Dis.

„Těší nás, že mezi interprety je tolik mladých talentů. Jsou příslibem do budoucna a z jejich stále kvalitnějších výkonů můžeme předvídat, že o nich ještě uslyšíme,“ dodal.

Dalším doprovodným programem přehlídky je i Výstava žáků výtvarného oboru ZUŠ B. Martinů Polička v CBM. Celá přehlídka je volně přístupná veřejnosti.

Přehlídka bude uzavřena koncertem těch nejlepších účastníků, který se bude konat 5. května v 18.00 hodin ve velkém sále Tylova domu.

Přehlídka je doprovodným programem jubilejního 20. ročníku Martinů Festu, který začíná již 7. května v 17.00 hodin pietním aktem u hrobu Bohuslava Martinů a zahajovacím koncertem tohoto festivalu v tentýž den v 18.00 hodin.

Hlavním organizátorem je Základní umělecká škola B. Martinů Polička, která tímto děkuje: Městu Polička, Pardubickému kraji a hejtmanovi JUDr. Martinu Netolickému, Ph.D., který letošnímu 9. ročníku udělil osobní záštitu, Nadaci B. Martinů, Tylovu domu, Městské knihovně, Centru Bohuslava Martinů a dále společnostem Ravensburger, UNET, STV Group, Stavebniny Prima, Clarina Music, Yamaha, Pirastro, serveru, Notovna.cz a květinářství Nadi Doležalové.

Reklama

Výběr článků

Načítám