Hlavní obsah

Dobrušská filmová klapka potřetí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvánku na třetí ročník dýchánku nazvaného Dobrušská filmová klapka vyslali do éteru vstříc milovníkům kinematografie jeho pořadatelé. Uskuteční se od 14. do 16. září v Dobrušce a nabitý program je zárukou zajímavých zážitků.

Foto: Dobrušská filmová klapka (archiv)

Třetí ročník dýchánku nazvaného Dobrušská filmová klapka se uskuteční od 14. do 16. září.

Článek

Třetí Dobrušská filmová klapka začíná na tradičním místě, tedy ve sladově rodinného pivovaru v Dobrušce, kde se uskuteční vernisáž výstavy fotografií a kreseb s názvem Krajina Lustig, kterou spolu se starostou města Petrem Lžíčařem a vedoucím kina Pavlem Štěpánem akci uvede Eva Lustigová.

Potom se účastníci přesunou do sklepní pivovarské restaurace. Tam Miloň Čepelka slovně doprovodí záznam představení Divadla Járy Cimrmana. V roce stého výročí vzniku samostatné republiky se podíváme na inscenaci České nebe.

„Jistě potěšíme besedou s naším předním filmovým střihačem Aloisem Fišárkem, který byl v letošním roce oceněn Českým lvem za mimořádný přínos české kinematografii,” přiblížil další bod programu Pavel Štěpán, vedoucí kina.

První den klapky pak uzavře promítání filmu Jízda s průvodním slovem filmového sběratele Vítězslava Tichého.

Celodenní sobotní maratón ve znamení filmu v Dobrušce začíná 15. září už v 9 hodin. Na natáčení Formanova Amadea zavzpomínají dva členové štábu – režiséři Jan Schmidt a Tomáš Tintěra.

Na tatínka, významného českého režiséra Jiřího Krejčíka, od jehož narození letos uplynulo sto let, pro změnu jeho syn, také Jiří. A besedovat přijedou také spisovatel a scenárista Jiří Stránský spolu s režisérem Hynkem Bočanem, rovněž letos jubilujícím.

Účastníkům klapky budou postupně nabídnuty ukázky z filmu Amadeus, filmová povídka Příběhy sňatkového podvodníka, film Bumerang, v předpremiéře velmi očekávaný film Toman, dále snímky Lidé za kamerou a Konkurz.

Specialita druhého dne má název Staré filmové melodie. V komorním pořadu v krásném prostředí stylově zrekonstruované synagogy v Dobrušce se ve 12 hodin představí herec a šansoniér Jiří Bartoň, klavíristka Marie Drkulová a moderátorka Romana Blažková.    

V neděli 16. září Pavel Hypius připomene, jaké to bylo, když se filmy namotávaly do cívek - jedním takovým byl snímek V srdci Evropy. Třetí ročník filmového dýchánku zakončí film Černý Petr.

Reklama

Výběr článků

Načítám