Hlavní obsah

Dobruška podpořila projekt Na kole dětem, Josef Zimovčák otevřel cyklostezku Dobruška - Opočno

Novinky, Dana Ehlová

Od 3. do 6. června brázdí silnice Orlických hor a Podorlicka veřejná cyklistická tour Na kole dětem, neboť tudy vedou tři z deseti letošních etap. V čele mnohačlenného pelotonu jede Josef Zimovčák na vysokém kole, který byl i jedním z těch, co slavnostně otevřeli cyklostezku Dobruška - Opočno.

Foto: Dana Ehlová

Josef Zimovčák a peloton Na kole dětem přijíždí do Dobrušky.

Článek

Josef Zimovčák se stal na svém kostitřasu desetkrát mistrem světa, ale v případě projektu Na kole dětem neporáží stejně vysoko sedící a šlapající soupeře, naopak pomáhá a podporuje onkologicky nemocné děti tím, že se snaží rozšířit možnosti solidarity, tolik potřebné finanční pomoci a podpory dětí v boji proti zákeřnému onemocnění. Má zdatné pomocníky a podporovatele, jedním z nich je i známý chirurg profesor Pavel Pafko.  

V neděli 4. června krátce před devátou hodinou ranní dorazil peloton Na kole dětem do Dobrušky, kde ho přivítal starosta města Petr Lžíčař a během krátkého pobytu na náměstí F. L. Věka slavnostně Josefu Zimovčákovi a jeho nadačnímu fondu předal symbolický šek na 20 tisíc korun, kterými město nazývané vstupní branou Orlických hor podpořilo úsilí o pomoc rodinám nemocných dětí. Byl to dobrý příklad, a tak se postupně přidávali i jednotlivci, kteří plnili připravenou charitativní „kasičku“.

V rámci doprovodného programu vystoupily mažoretky, na podiu zahrála Stará parta a své naleštěné miláčky představili majitelé dvou i čtyřkolových veteránů.

Vedle pomoci potřebným měl Josef Zimovčák a jeho družina v Dobrušce ještě jednu velice důležitou povinnost. Po mnoha letech snů, plánů a příprav se totiž podařilo dokončit cyklostezku spojující Dobrušku se sousedním Opočnem, a tak byl pozván ke slavnostnímu přestřižení pásky a uvedení této vytoužené komunikace do provozu.

Stuhu v barvách obou měst přestřihli: Šárka Škrabalová, starostka Opočna, Petr Lžíčař, starosta Dobrušky, Petr Sadovský a Petr Poláček, místostarostové Dobrušky, Josef Zimovčák a prof. Pavel Pafko. Vedení obou radnic považuje tento okamžik za důležitý počin nejen vzájemné propojenosti a spolupráce, ale také při zajištění bezpečnosti cyklistů.

A pak už se dal peloton opět do pohybu a směřoval dál do Opočna, Přepych, Týniště nad Orlicí, Velin, Chocně, Kostelce nad Orlicí a Rychnova nad Kněžnou. Čtvrtá etapa měřila celkem 112 km a byla dalším krůčkem na již osm let trvající cestě Josefa Zimovčáka a spol. za nemocnými dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám