Hlavní obsah

Dobruška oslaví sedm set let. K velkému výročí vydala pamětní medaile

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobruška má před sebou velké výročí – v roce 2020 uplyne 700 let od první písemné zmínky o městě. Nelze pochybovat, že taková událost si vyžaduje mimořádnou pozornost. Ke zviditelnění města mnoha slavných rodáků a osobností jistě přispějí i unikátní pamětní medaile vydané při této příležitosti.

Foto: Miroslav Sixta

Impulsem ke vzniku medaile se tedy stalo sedm století, která příští rok uplynou od první dochované písemné zmínky o Dobrušce.

Článek

Impulsem ke vzniku medaile se tedy stalo sedm století, která příští rok uplynou od první dochované písemné zmínky. Připomeňme, že nejstarší dochovaný dokument, pocházející z roku 1320, nazvali dějepisci Mutinovo narovnání.

Co se medaile týká, je zajímavé, že grafický návrh vznikl také v Dobrušce - v dílně výtvarníka Josefa Benedikta. Na líci je zobrazen znak města a na rubu dobrušské památky.

Česká mincovna ji vyrazila ve dvou verzích – stříbrné a nordic gold. Oba druhy medailí jsou navíc zasazeny v tzv. blistrech v podobě barevných dobových pohlednic Dobrušky.

Medaile jsou vlastně první vlaštovkou připomínající 700leté výročí  Dobrušky a mají i svého slavného kmotra – známého režiséra Zdeňka Trošku. Křest proběhl 15. prosince v dobrušském kině před republikovou předpremiérou jeho nové pohádky Zakleté pírko.

Už o den později se objevily v nabídce místního informačního centra a nutno dodat, že podle zájmu veřejnosti se zřejmě promění v neobvyklý vánoční dárek pod mnoha ozdobenými stromečky obyvatel Dobrušky, ale i okolních měst a obcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám