Hlavní obsah

Dobrovolníci vyčistí Mlýnský potok

Novinky, Vladimír Bílek

Akce PET je událost pro širokou veřejnost, při které všichni, kdo mají rádi přírodu a zejména řeky, spojí své síly a společně čistí řeku Moravu od odpadků. Navazuje na původní Akci Igelit, při které dobrovolníci čistili řeku Moravu v 80. letech minuýlého století.

Foto: Vladimír Bílek

nasbírané odpadky

Článek

Od roku 2007 organizuje Unie pro řeku Moravu akci pro dobrovolníky z řad široké veřejnosti, kteří ve svém volném čase chtějí vykonat něco užitečného a zároveň mají možnost si vychutnat vodáckou atosféru.

Hlavním posláním akce je čistění řeky a letos bylo vybráno rameno řeky Moravy – Mlýnský potok (Střední Morava), které se od hlavního toku odděluje na jezu v Hynkově a do Moravy ústí zpět v Olomouci (celková délka 17,85 km). Mlýnský potok má v přirozených úsecích silně meandrující tok (např. v přírodní rezervaci Plané loučky).

Partnerem akce jsou Delfín - základní článek Hnutí Brontosaurus, který na svých stránkách také zajišťuje možnost přihlášky na tuto akci pro dobrovolníky z řad veřejnosti a zabezpečuje dostatek lodí a vodáckého vybavení, Správa CHKO Litovelské Pomoraví poskytla finanční podporu (propagace, pytle na odpad, rukavice, společné polední občerstvení)) a odvoz posbíraných odpadků na řízenou skládku zajišťuje Povodí Moravy, s. p.

Na letošní akci počítáme s účastí 20 až 30 dobrovolníků a sraz bude v sobotu 14. května v Hynkově u jezu v 9.00 hodin a předpokládaný konec zhruba v 15.00 hodin v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám