Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči v Pozorce u Nejdku oslaví 115 let od založení místního sboru

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sobotu 19. srpna připravili pozorečtí hasiči pestrý program. Odpoledne je přichystáno mnoho ukázek nejenom z činnosti místních hasičů, ale také hudební program dlouho přes půlnoc.

Foto: Martin Boháček

Pohled do garáží SDH Pozorka: vlevo - cisterna CAS 24 na podvozku Praga NTS 265 Golden 4x4, vpravo - technický automobil TA-L1R Avia

Článek

Hasičský sbor v Pozorce byl založen v srpnu 1902, tehdy měl 23 členů, velitelem byl Karl Pecher. V současné době má sbor 51 členů a od roku 2011 dosud je jeho velitelem Václav Dvořák.

Sbor dobrovolných hasičů Pozorka je v hasičské terminologii JPO III - jednotka sboru dobrovolných hasičů obce s členy, kteří vykonávají službu v jednotce požární ochrany dobrovolně, s územní působností zpravidla do 10 minut jízdy z místa dislokace, s územní působností zasahující i mimo území svého zřizovatele.

Jestliže současnost sboru je důkladně zdokumentována, tak z prvních dvaceti let jeho existence dobrovolných hasičů v Pozorce se dochovalo jen několik fotografií a kusé zprávy. Od roku 1922 do roku 1945 nejsou žádné zprávy o činnosti sboru.

Ke znovuzaložení sboru po druhé světové válce došlo až roku 1947, kdy pozorečtí hasiči museli vystačit s technikou, která zde zůstala ve staré zbrojnici po odsunu německého obyvatelstva z pohraničí: papírový dvoukolový přívěs PS-8 DKW (provozuschopný) a ruční stříkačka na 4 kolech a přenosné čerpadlo z roku 1941 (akceschopné). Časem techniku obměňovali až k dnešnímu stavu.

Tři garáže pro zásahovou techniku jsou součástí "nové" hasičské zbrojnice s šatnou, velitelským stanovištěm, klubovnou, sprchami a toaletami. Budova byla postavena svépomocí v letech 1968-1970. Hasiči v Pozorce zde mají své zázemí a "druhý domov" dodnes.

V garážích si během oslav můžete prohlédnout současnou sloužící hasičskou techniku. V roce 2000 získali pozorečtí hasiči odsavač kouře VTA - 60 a přívěsný agregát pro tvorbu lehké pěny PALP 200. V roce 2011 pak obdrželi od HZS Karlovarského kraje cisternu CAS 24 na podvozku Praga NTS 265 Golden 4x4, kterou svépomocí repasovali a je první výjezdovou cisternou jednotky SDH Pozorka JPO III, Karlovarský kraj. Ve výzbroji jsou také technický automobil TA-L1R Avia pro specializované technické zásahy hlavně při únicích ropných látek, přetlakový agregát i norné stěny.

Jednotka je předurčena k plnění úkolů v oblasti ochrany obyvatelstva např. při povodních, větrných smrštích, chemických haváriích, hromadné dekontaminaci osob, vyhledávání pohřešovaných osob, požárech a dopravních nehodách.

Letos měla jednotka ke konci července na svém kontě již 20 výjezdů (7x technická pomoc, 8x únik látek, 4x požár a 1x planý poplach).

Oslavy začnou už ve 13 hodin dnem otevřených dveří hasičské zbrojnice na Pozorce. Následovat budou ukázky výcviku psů nejdeckých kynologů, práce hasičů, policie a záchranné služby. Po celou dobu akce bude zajištěno občerstvení a nebude chybět ani hudební doprovod.

Nejdečtí The Crash zahrajou "starej dobrej bigbít". Saxofon, heligonka, kytara a vozembouch se rozezní v podání kapely Old Boys z blízkých Děpoltovic. Skupina Všehochuť zahraje všehochuť. Punkový nářez přidá Dovolený Napětí z Pozorky. Od půlnoci pak navazuje tancovačka ve stylu disco.

Pozorečtí hasiči prý mají počasí objednané. Tak neváhejte a přijďte významné výročí oslavit spolu s nimi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám