Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči šli darovat krev

Novinky, Lucie Drahošová

V minulém týdnu dorazili na Transfúzní službu v Šumperku členové a členky Sboru dobrovolných hasičů Jakubovice – naštěstí ne pracovně, nýbrž v roli dobrovolných dárců. Rozhodli se tak odstartovat mezi svými kolegy akci na podporu dobrovolného dárcovství krve a krevní plazmy.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Prvního společného darování se zúčastnilo sedm hasičů a hasiček. 

„Akci jsem se rozhodla zorganizovat na výzvu, kterou Transfúzní služba zveřejnila na Facebooku. Jsem ráda, že členové sboru dobrovolných hasičů jdou v záchraně životů příkladem i v této oblasti. Akci budeme určitě opakovat a věříme, že nás bude zase o něco více,“ podotkla organizátorka akce, starostka sboru dobrovolných hasičů Jana Vicencová.

Její slova potvrdila hasička, která je pravidelnou dárkyní krve a krevní plazmy na Transfúzní službě v Šumperku.

„Všem, kteří váhají, zda jít darovat, bych chtěla vzkázat jediné – jděte do toho! Bez transfúzních přípravků nemůže zdravotnictví fungovat a vy opravdu nikdy nevíte, kdy krev a plazmu budou potřebovat lidé kolem vás,“ uvedla zkušená dárkyně.

Akce se zúčastnila společně s dalšími šesti kolegy, z nichž hned pět přišlo darovat krev poprvé.

„Pomoci hasičů si nesmírně vážíme. Rozhodli se totiž zachraňovat lidské životy navíc také touto formou, což je opravdu obdivuhodné a patří jim tak naše velké poděkování,“ dodala manažerka marketingu Transfúzní služby Markéta Stržínková s tím, že další zájemci o dárcovství jsou vítáni.

Objednávat se mohou telefonicky nebo e-mailem. Každý, kdo daruje krev nebo plazmu na Transfúzní službě, má nárok na celou řadu výhod. Kromě pracovního volna s náhradou mzdy dárce získá proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitaminy od své zdravotní pojišťovny, občerstvení a odpočet ze základu daně z příjmu, a to za každý odběr 3000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám