Hlavní obsah

Do Zlína míří spisovatel Pavol Rankov, přijede na inscenované čtení románu Matky

Novinky, Veronika Jurčová

Další inscenované čtení Matky podle stejnojmenného slovenského bestselleru Pavola Rankova uvede v úterý 18. března v 19.00 v kavárně Šachmat ve 14I15 Baťově institutu Městské divadlo Zlín. V režii umělecké šéfky Hany Mikoláškové se v něm představí Eva Daňková. Pavol Rankov bude hostem večera.

Foto: Peter Procházka

Pavol Rankov

Článek

Matky jsou dramatickým příběhem o síle a úskalích mateřské lásky. Představí osudy dvou silných žen - rebelek ve vztahu ke svým matkám, ale zároveň nejistých a pochybujících bytostí ve vztahu ke svým dětem. 

Zuzana počne na sklonku druhé světové války dítě s ruským partyzánem, který je vzápětí zastřelen Němci. Zuzana je po válce falešně obviněna ze zrady a těhotná odvlečena do ruského gulagu, kterému velí fanatická důstojnice. Po Stalinově smrti je Zuzana díky amnestii propuštěna a konečně se může vrátit domů. Jenže její syn je už sovětským občanem a kolem krku nosí pionýrský šátek.

Svůj příběh Zuzana vypráví studentce Lucii, která ho chce použít jako zdroj pro svou diplomovou práci. I Lucie řeší vlastní těhotenství a komplikovaný vztah ke své matce.

Pavol Rankov (nar. 1964) patří k nejvýznamnějším současným slovenským spisovatelům střední generace. Vydal sbírky povídek S odstupom času (1995), My a oni / Oni a my (2001) a roku 2004 pak knihu V tesnej blízkosti. V roce 1995 se stal laureátem Ceny Ivana Kraska. Za román Stalo se prvního září obdržel roku 2009 Cenu Evropské unie za literaturu za Slovensko a Cenu čtenářů v soutěži Anasoft Litera. Na jaře roku 2010 uvedlo Slovenské národné divadlo v Bratislavě dramatizaci tohoto románu.

V průběhu večera si diváci budou moci román zakoupit, knihy poskytlo nakladatelství Host Brno. Pavol Rankov bude po představení besedovat s diváky a knihy podepisovat.

Vstupenky si lze rezervovat na webu divadla: https://vstupenky.divadlozlin.cz/mdzlin/hall?eventid=2441

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám