Hlavní obsah

Do vinohradu už ne! Vinaři zarazí horu

Novinky, Zdeněk Šmýd

Vinaři už začínají zarážet hory. Tento zvyk si připomenou lidé ve Strážnici a Vlkoši. Ozvěny Horňácka zase lákají do Velké nad Veličkou. Petrov bude patřit pivu, Veselí nad Moravou skateboardům.

Foto: Zdeněk Šmýd

Hrozny dozrávají. Když se zarazí hora, do vinohradu už mohou podle starých zvyků jen vinaři.

Článek

Vinařům začíná hlavní sezona. „Už sa zarážá hora“. Vinaři i folkloristé na Slovácku hlásí první pořady, kdy místní zarazí hory, což z historického a národopisného hlediska znamená, že veřejnost nesmí chodit do vinohradů. Tento tradiční obřad si na sobotu 18. srpna připravili nadšenci ve Strážnici a Vlkoši.

Na obou místech se odehrají humorné scénky, ochutnávky vín i folklorní programy. Ve Strážnici od 15.00 v Hotařské búdě za městem, ve Vlkoši od 17.00 v areálu vinných sklepů.

Bez „zarážání hory“ ale se spoustou vína se odehraje akce v Ratíškovicích. Vinaři tam konají den otevřených dveří v areálu Slavín 18.8 do 13.00 do 20.00.

Slovácko ale bude o nejbližším víkendu žít i horňáckým folklorem, pivem či dokonce adrenalinovou zábavou. V pátek a v sobotu se uskuteční ve Velké nad Veličkou tradiční festival Ozvěny Horňácka. Tančit a zpívat se bude na několika místech obce.

V Petrově se koná v sobotu od 11.00 už sedmý ročník Chmelobraní. Letos se můžete těšit na dvacet druhů piv a doprovodném programu například na řemeslný jarmark.

Naprosto rozdílná zábava bude k vidění v přístavišti Baťova kanálu ve Veselí nad Moravou. Dostaveníčko tam mají v sobotu od 10.00 skateboardisté. Utkají se v závodech, při kterých budete obdivovat jejich umění i odvahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám