Hlavní obsah

Do Trojhalí Karolina dojela eRallye Mnichov - Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 11. října v 17.30 dorazily poslední elektromobily do ostravského Trojhalí Karolina. Tím ukončily téměř tisíc kilometrů dlouhou trasu z Mnichova do Ostravy. Účastníky přivítal Petr Kalaš, šéfporadce ministra životního prostředí, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.10.2018 e-Rally dojela do Ostravy. Představil se krasavec Tesla.

Článek

Od 17 hodin začaly do největšího veřejného náměstíčka Trojhalí Karolina najíždět první ze 33 posádek elektromobilů, které se zúčastnily eRallye Mnichov - Ostrava.

Cílem eRallye bylo během 1000 kilometrů dlouhé cesty ukázat, že dnešní elektromobily mohou majitele vozit levně, tiše, spolehlivě a bez emisí dík dostatečně husté síti dobíjecích stanic. Během jízdy poskytli sponzoři bezplatné nabití.

„eRallye zorganizovala Asociace elektromobilového průmyslu s Ministerstvem životního prostředí a v Ostravě s Krajským úřadem hejtmanstvím Moravskoslezského kraje. Jízda začala v Mnichově 10. října v 7.30 hodin. Jeli jsme přes Šumavu, Deggendorf, Písek do Prahy, kde jsme byli na Ministerstvu životního prostředí. Pokračovali jsme přes Vestec, kde byla rychlá nabíjecí stanice, a tam jsme se setkali v Petrem Kalašem, šéfporadcem ministra životního prostředí. 

Druhý den jsme se v Brně setkali s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Pokračovali jsme přes Olomouc do Ostravy, kde jsme v 17.30 ukončili jízdu.  Ne všichni jsme začínali v Mnichově. Ne všichni dojeli do Ostravy. Akce se zúčastnilo 33 posádek a jak se tak koukám, tak téměř všichni v Ostravě jsou,” informoval o cestě Jaromír Marušinec, zakladatel a předseda Asociace elektromobilového průmyslu.

Jedním z účastníků eRallye byl také tým Petra Doležela a Elišky Doležalové, kteří jsou z Opavy a jeli v elektromobilu značky Citroen SAXO, rok výroby 1997. Auto tehdy vyráběli ve Francii pro poštovní úřady. V této chvíli auto jezdí na vyměněnou, moderní baterii.

Účastníky eRallye pozdravil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a také primátor města Ostravy Tomáš Macura.

„Ostrava se o elektromobilitu patřičně stará. Ve městě dnes jezdí osm elektromobilů a v procesu pořizování je jich dalších patnáct. Myslím, že postupem času budeme mít největší flotilu elektromobilů v České republice. Elektromobily postupně vybavujeme Městskou policii Ostrava. Máme cíl do roku 2020 vyřadit z městské dopravy auta na dieselové motory,” informoval Tomáš Macura.

Petr Kalaš také připomněl, že důležité pro rozvoj elektromobility je soustavné budování dobíjecích stanic. Na to reagoval Jaromír Marušinec. „Dokázali jsme, že trasu Mnichov, Praha, Vestec, Brno, Olomouc, Ostrava jsme ujeli bez problému a nemuseli jsme zvlášť plánovat, kde budou vozy dobíjet. Bojím se, že za deset let už takové eRallye nebudeme dělat, protože budou dobíjecí stanice dostupné všude,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám