Hlavní obsah

Do světa rostlin a zvířat zamířila přednáška Akademie volného času

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akademie volného času v Městské knihovně v Ústí nad Orlicí navázala na cyklus z přírodních věd minulého roku přednáškou profesora místního gymnázia Mgr. Pavla Holáska.

Foto: Stanislava Dvořáková

Profesor gymnázia v Ústí nad Orlicí Pavel Holásek přiblížil dění v přírodě i flóru a faunu, s kterou se lze běžně setkat.

Článek

Dané téma bylo uvedeno statickým a dynamickým poznáním probíhající migrace východní a západní cestou, odlišením invazních druhů na prospěšné a ohrožující ekosystém s promítnutím do vědeckého přístupu.

Dále byla uvedena pravidelná migrace tažných ptáků a ryb, kdy během jarního a podzimního stěhování urazí tisíce kilometrů a nepravidelná prostřednictvím přirozených cest (řeky) a umělá moderní po kolejích na podvozcích vagonů či po silnicích na kolech aut. Jedná se zejména o rumištní rostliny v místech, kde neroste nic jiného. Tímto nejrozšířenějším plevelem v půdě, kde je přítomen dusík je známá kopřiva, velmi škodícím zdraví pak bolševník velkolepý.

Dalšími invazními rostlinami, které vytlačují starousedlíky, je hojně rozšířená křídlatka japonská pocházející z východní Asie, netýkavka žláznatá původem z Tibetu, sice jednoletka, ale s vystřelujícími semeny do dálky se prakticky nedá vyhubit, která pokryla, ale i ozvláštnila břehy Vltavy v Praze.

Známý je i zlatobýl a netýkavka malokvětá, která se rozšířila po povodních. Dalšími invazními rostlinami je lupina, oblíbená pro okrasu zahrad, v přírodě však ničí své okolí, jako ozdoba lidských příbytků je pro krásný vzhled používán popínavý loubinec.

Na chodnících se uchytil pro kaktusáře známý rozchodník americký, u nás zvaný pupalka, zavlečená k nám již od středověku je fialka, téměř zmizel v současné době botanicky chráněný koukol.

Obdobným způsoben byla představena řada dřevin (akát, javor jasanovitý apod.) včetně jehličnanů.

Podobné problémy ovšem většinou negativní jsou v migraci živočišné říše. Vedle roztoče kleštíka napadajícího včely, klíněnky jírovcové škodící kaštanům a mandelinky bramborové je z Labe a Vltavy vytlačován náš rak říční invazním pruhovaným z USA, v Polabí se vyskytuje krab čínský a problémy jsou s norkem, mývalem i ondatrou.

Dále lze u nás najít mlže, škeble a nepříjemné medúzky v lomech. Každodenní pohromou pak je slimák španělský, který ve velkém likviduje zeleninu a okrasné květiny.

U vysoké zvěře je nežádoucí jelen sika z východní Asie, který křížením ohrožuje čistotu druhu jelena evropského. Na druhé straně je snaha o návrat do přírody některých ohrožených nebo u nás dříve žijících druhů jako bobra říčního, který sice škodí, ale je chráněný, šakala a do bývalého vojenského prostoru mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou umístění tří druhů původně velkých kopytníků Evropy - divokého koně, zubra a pratura.

Na uvedených případech pak lektor připomněl existující paralely mezi přítomností a minulostí a mezi přírodou a člověkem. Vždyť ani praotec Čech nebyl starousedlíkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám