Hlavní obsah

Do Slováckého divadla přichází Kosmické jaro

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Groteskně-nostalgickou hru vesmírného rozměru Kosmické jaro uvede v sobotu 2. února v premiéře Slovácké divadlo. Inscenace je druhým titulem předplatného na rok 2019, které je právě v prodeji, a letos se nese v duchu sloganu "Přijďte na kus!" Režie se ujal ředitel divadla Michal Zetel.

Foto: Marek Malůšek

Pavel Majkus, Jitka Hlaváčová a David Vacke v novince Kosmické jaro.

Článek

„Jedná se v podstatě o grotesku, která k divákovi promlouvá v několika rovinách, ale mělo by to být každopádně i vtipné a veselé. Autor hry Ladislav Smoček pracuje podobně jako Čechov a Shakespeare a ve své tvorbě spojuje vysoké s nízkým. A je to herecké divadlo. Hra napsaná v roce 1969 byla už ve své době velmi vizionářská,” uvedl Michal Zetel.

Hra českého spisovatele, dramatika, divadelního režiséra a spoluzakladatele legendárního pražského Činoherního klubu Ladislava Smočka u nás byla dosud uvedena jen dvakrát, a to vždy v Činoherním klubu v autorově režii. První uvedení mimo její "domovskou" scénu bude ve Slováckém divadle

„Kosmické jaro nabízí takřka čechovovské existenční otázky. Otázky po smyslu lidského životního úkolu si klade majitel domu na sklonku života, mladí lidé na začátku produktivního života, postavy nejrůznějších věků i profesí. Jsou to otázky kladené člověkem jakožto myslícím tvorem. V defilé postav se relativizuje čas a prostor, historická společenská zkušenost i rozumové poznání člověka,” doplnila dramaturgyně novinky Iva Šulajová.

Hra jednoho ze tří zahraničně nejhranějších českých dramatiků, po Václavu Havlovi a Pavlu Kohoutovi, známého například hrami Piknik a Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, režiséra a spolutvůrce poetiky pražského Činoherního klubu, nese název inspirovaný obrazem světově významného českého abstraktního malíře Františka Kupky.

Děj hry se odehrává v interiérech rodinné vily poblíž malého města. V hale domu se opakovaně scházejí lidé, kteří jsou nějakým způsobem spjati s jeho majitelem, Pánem domu. Ten, třebaže je povětšinu času schován ve svém pokoji a v závěru hry se dokonce nevysvětlitelně ztratí, stojí přesto celou dobu v centru dění – upíná na sebe pozornost, protože jeho život je ohrožen vážnou nemocí, stejně jako existence domu je ohrožena expanzivní těžbou železné rudy.

„Pán domu je člověk starší, nemocný, připravující se na konec tohoto života. Celý život chtěl vědět a zjistit víc, než nabízí dennodenní zkušenost. Asi se zabýval nejrůznějšími duchovními disciplínami. A teď, na konci, chce ještě stihnout odhalit to podstatné. Kdo mě trochu zná, si asi domyslí, že by to měla být role, která právě mně "sedí". Taky přemýšlím nad vším možným. Nejdřív jsem Pána domu bral jako někoho, kdo spíše nenachází, než nachází. Ale čím víc se jím zabývám, tím větší mám pro něho pochopení,” uvedl herec a představitel Pána domu Pavel Hromádka.

Výpravu ke Kosmickému jaru vytvořila Zuzana Přidalová, hudbu složil Vojtěch Dlask, který už v minulosti s divadlem spolupracoval na inscenacích Táta, Zlatý drak a Sám na dva šéfy.

V inscenaci se představí velká část souboru, kromě Pavla Hromádky v roli Pána domu se diváci mohou těšit na Petra Čagánka, Davida Vaculíka, Pavla Majkuse, Jitku Hlaváčovou, Davida Macháčka, Terezu Hrabalovou, Zdeňka Trčálka, Jiřího Hejcmana a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám