Hlavní obsah

Do programu s recyklační tematikou se zapojilo už 149 škol z Libereckého kraje

Novinky, Táňa Modlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již více než 3380 škol z celé ČR, z toho 149 základních škol na území Libereckého kraje, je zapojeno do vzdělávacího programu s recyklační tématikou – Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Program organizuje obecně prospěšná společnost Recyklohraní.

Foto: Táňa Modlová
Článek

Cílem Recyklohraní je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení. Děti si v průběhu školního roku hrají, luští a pozorují přírodu. Součástí tohoto projektu je i výjezdní vzdělávací program Recyklace hrou určený pro oba stupně základních škol.

„Nejmladší generace se nenásilnou formou učí, že třídění odpadu a jeho následná recyklace už by měla být nedílnou součástí života každého z nás,“ zdůraznil jeden z důvodů podpory projektu v Libereckém kraji Josef Jadrný, náměstek hejtmana, který má na starosti vedení resortu životního prostředí a zemědělství.

„Projekt Recyklace hrou vznikl na žádost mnohých pedagogů jako odměna aktivním školám v programu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět,“ vysvětluje vznik projektu ředitelka obecně prospěšné společnosti Recyklohraní Hana Ansorgová. Vyškolení lektoři navštívili, či navštíví v průběhu března dvacet základních škol v Libereckém kraji a spolu s pedagogy a žáky se pokusí odpovědět na zásadní otázku: Má recyklace smysl?

Program Recyklace hrou trvá 45 minut a je určen pro jednu školní třídu. V průběhu hodiny zažijí žáci nejedno překvapení. Při práci ve skupinkách si např. mohou rozebrat skutečný počítač nebo model pračky. „Tato forma výuky je mezi žáky velice oblíbená. Rozebrat počítač nebo pračku doma jen tak nemůžou. A v tomto programu to bylo nejen povoleno, ale přímo vyžadováno,“ popsal zkušenost s programem Karel Strnad, ředitel Základní školy Dr. F. L. Riegra v Semilech.  

„Děti jsou často velice překvapeny, jaké zajímavé a vzácné materiály se skrývají uvnitř těchto spotřebičů a rychle si uvědomí, proč jsou elektrospotřebiče jako třeba mobilní telefon tak drahé, ale i proč je třeba odevzdávat je k recyklaci,“ doplnila Ansorgová.

Množství spotřebičů předaných k recyklaci v České republice rok od roku stoupá, Češi jsou ochotni chovat se ekologicky, pokud k tomu mají vytvořené podmínky, zejména dostatečně hustou síť sběrných míst. Jen kolektivní systém Elektrowin, který je jedním z partnerů projektu, jich už vytvořil přes 13 000.

„Uvědomujeme si ale, že je třeba motivovat k recyklaci i nastupující generaci, která bude už brzy zakládat vlastní domácnosti,“ připomíná Jan Marxt z Elektrowinu.

„Největším překvapením pro žáky i pedagogy bývá výplň nových sedacích souprav. Jen málokdo ví, že na výrobu polyuretanové pěny, která je součástí matrací, je možné použít např. izolaci ze starých ledniček,“ s úsměvem vzpomíná Edita Kleckerová, jedna z lektorek programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám