Hlavní obsah

Do Plzně přijelo vloni ještě o jedno procento více turistů než v roce 2015

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle předběžných dat ČSÚ přijelo do Plzně v roce 2016 ještě o 2500 více turistů než v roce 2015. Oproti 30procentnímu nárůstu v uplynulých dvou letech byl očekáván lehký pokles. Udržet tento výsledek napomohla celkově příznivá situace v cestovním ruchu v celé republice i atraktivní turistická nabídka.

Foto: Alena Lochmannová

Plzeň i nadále láká také jednodenní návštěvníky. V loňském roce jich přijelo téměř 2,5 miliónu.

Článek

Plzeň i nadále láká také jednodenní návštěvníky. V loňském roce jich přijelo téměř 2,5 miliónu.

Podle údajů České statistického úřadu do Plzně vloni přijelo 262 662 hostů, kteří ve zdejších ubytovacích zařízeních strávili 483 832 nocí. Oproti roku 2015 se jich v Plzni ubytovalo o 2,5 tisíce více.

I nadále počet zahraničních turistů převyšuje počty těch domácích. Mírný pokles hostů z některých evropských zemí byl kompenzován nárůstem turistů z jihovýchodní Asie. Z Číny a Tchajwanu se jich v Plzni ubytovalo dokonce dvakrát více. Statisticky i nadále vedou Němci. Těch se vloni v plzeňských hotelích a penzionech ubytovalo přes 63 tisíc.

„Je to mimořádně dobrá zpráva. Pozitivní výsledky návštěvnosti ukazují, že je Plzeň atraktivní turistickou destinací a zároveň znamenají nezanedbatelný ekonomický přínos. I v oblasti cestovního ruchu se Plzeň snaží chovat jako Smart City neboli chytré město a přistupovat k inovativním řešením. Díky monitoringu signálních dat mobilních operátorů, přesně víme, odkud k nám návštěvníci přijíždějí i to, jaké akce je nejvíce lákají,” uvedl primátor Martin Zrzavecký. 

Právě zmiňovaný celoroční monitoring signálních dat mobilních operátorů doplňuje čísla ČSÚ. Jde o celoroční statistiku, v níž město získává data o počtu turistů i jednodenních návštěvníků. Těch vloni přijelo téměř 2,5 miliónu. Celková návštěvnost dohromady dosáhla téměř 3 miliónů osob. Analýza na rozdíl od ČSÚ zachycuje i turisty, kteří se ubytují u příbuzných či známých.

V domácím cestovním ruchu lze zjistit počty návštěvníků z jednotlivých krajů a dokonce i z okresů. Největší potenciál mají kromě Plzeňského sousední kraje, zejména hlavní město Praha a Středočeský kraj.

Přibližně jedna třetina návštěvníků se do Plzně alespoň jednou vrátí. „Značka úspěšného Evropského hlavního města kultury k nám láká i ty návštěvníky, kteří to do Plzně v roce 2015 nestihli. Je to záruka kvality turisticky atraktivního města, ve kterém se stále něco děje. Důležitým faktorem je také to, že se turistická nabídka města neustále vyvíjí. V loňském roce přibyly tematické prohlídky historického centra s průvodci v dobových kostýmech. V nejbližších letech se například podaří díky rekonstrukci zatraktivnit také prohlídku interiéru chrámu sv. Bartoloměje,” informoval první náměstek primátora Martin Baxa.

Z hlediska návštěvnosti jednotlivých turistických cílů patří rok 2016 k těm nejúspěšnějším v celé historii města. Řada míst si udržela předloňskou návštěvnost. Daří se především atraktivitám pro rodiny s dětmi. Například Techmania letos dokonce hlásí rekordní počty. Zoologická zahrada i DinoPark si oproti roku 2015 polepšily přibližně o 5, respektive 20 tisíc návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám