Hlavní obsah

Do Ostravy na Masarykovo náměstí přijel svatý Martin na bílém koni

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 11. 11. v 16.30 hodin přijel na krásně vyzdobené Masarykovo náměstív Ostravě římský voják svatý Martin s Tours. Přivezl občanům mladé víno a jak káže tradice, podělil se se žebrákem o polovinu svého pláště, čímž dal všem najevo, že dobro, pokora a láska k bližním stále vítězí.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.11.2017 V sobotu přijel do Ostravy svatý Martin.

Článek

Lidé na Masarykově náměstí již od odpoledních hodin se na příjezd svatého Martina těšili. Náměstí je obestavěno stánky s prodejci předvánočních pochutin, dárků a předmětů denní potřeby - a také svatomartinského mladého vína, ať už bílého, červeného nebo růžového.

Až do šestnácté hodiny a třicáté minuty, kdy návštěvníci u pódia uslyšeli známý klapot koňských kopyt, probíhal program, který moderoval člen Divadla loutek Ostrava Jiří Krupica.

Za skandování nadšených návštěvníků víno a pozdrav od svatého Martina, který přijel na bílém koni (a naštěstí bílo v podobě sněhu zanechal na horách), převzal 1. místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Dalibor Mouka.

Farář Jan Plaček z farnosti Moravské Ostravy mladému růžovému vínu požehnal.

„Svatý Martin, svatý Mikuláš z Miry a svatý Florián žili ve 4. století. Svatý Martin byl římský voják, který vždy pomáhal slabším a nemohoucím. Legenda říká, že jak přijížděl zpět do bran měst, požádal ho žebrák o pomoc. Protože neměl u sebe peníze ani jídlo a byl třeskutý mráz, vzal svůj vojenský plášť, rozpůlil jej a daroval, žebrákovi. Svatý Martin se stal biskupem a šíříl dobro a křesťanství,” uvedl Jan Plaček.

Poté farář požehnal vínu a vyzval občany k pokračujícím oslavám příjezdu svatého Martina. Spolu s místostarostou Daliborem Moukou připili na zdar večera. Od pódia se vydal lampionový průvod okolo náměstí.

„Touto oslavou startujeme řadu dalších akcí, které budou následovat až do ukončení pro Ostravany slavnostního roku 750. výročí od první písemné zmínky o Ostravě. 25. listopadu budou zahájeny Vánoční trhy, které budou ukončeny 25. prosince. 3. prosince se zde uskuteční slavnostní rozsvícení vánočního stromu, 5. prosince Mikulášský ohňostroj, 13. prosince Zpívání koled. Na programu budou koncerty slavných zpěváků a kapel, zahájení Vánoční bruslení. Akcí bude hodně, budou probíhat zde, na Kuřím rynku, Prokešově náměstí, Černé louce i na Slezskoostravském hradě,” uvedl Dalibor Mouka.

Lampionový průvod z Masarykova náměstí prošel přes Černou louku až k řece Ostravici, po níž lidé poslali vzkaz ze svatomartinských oslav. Na pódiu v 18 hodin vystoupil zpěvák lidových písní Jožka Černý a lidé ochutnávali mladé víno, husí speciality a originální svatomartinské pivo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám