Hlavní obsah

Do Lednice dorazila Šlechtična a voněla tam zabijačka

Novinky, Kamil Kyzlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctý listopad zná každý asi jako den, kdy studenti povstali proti útlaku a nesvobodě a to v letech 1938 a 1989. Ne však všichni vědí, že se významně zapsal do historie také v roce 1901 - právě tehdy se vydal první vlak po trati z Břeclavi do Lednice.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Od té doby už uplynulo dlouhých 110 let. Stálo tedy za to si tuto událost právě 17. listopadu 2011 připomenout a to co možná nejvěrněji - historickou jízdou zvláštního vlaku.

Ten byl vypraven z Brna a v jeho čele se vyjímala parní lokomotiva řady 475.101 zvaná Šlechtična. Za sebou měla dvanáct plně obsazených vozů z 30. let. Starší už bohužel Brno nemá. Vlak doprovázela vlaková četa v dobových uniformách a také doboví cestující z občanského sdružení Kolejová z Blanska. Tato kombinace vrátila lidi právě do doby založení a otevření trati.

Vlak v lednici uvítali zabijačkou a ochutnávkou vín, v rámci oslav v nádražní restauraci vyhrávala cimbálová kapela. Do oslav se připojil i místní zámek - nabídl lidem mimořádné prohlídky za poloviční vstupné.

Počasí bylo skoro zimním. Teplota kolem nuly, vlezlo a sychravo. Hustý dým vycházející z parního stroje se dlouho držel nad lednickými rybníky a než se večer rozplynul, připomínal dobu rozmachu železnice u nás, dobu monarchie a dobu, kdy se do malého města Lednice dostal fenomén zvaný železnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám