Hlavní obsah

Do Kamenice vypustili tisíce lososů

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa Národního parku České Švýcarsko (NPČŠ) vypustila ve středu na několika místech do říčky Kamenice deset tisíc malých lososů.

Foto: ČTK - Libor Zavoral

Tak vypadali v čeřenu malí lososi těsně před tím, než je vypustili do řeky Kamenice.

Článek

„Letošní podzimní vypouštění je unikátní počtem vypouštěných takto velkých lososů, je to dosud nejvíce v historii,“ řekl Právu mluvčí Správy národního parku Tomáš Salov.

Při jarním vypouštění se do říčky dostane i sto tisíc kusů plůdku, jde ale o malé jedince těsně po vylíhnutí. Nyní vypouštěné rybky dosahují velikosti 7 až 10 centimetrů.

„S rybkami vypouštěnými na jaře si nekonkurují, ty nyní dosahují zhruba stejné velikosti,“ uvedl Salov.

Plůdek lososa obecného stál zhruba 200 000 korun, na úhradě se letos poprvé významně podíleli dárci. Třetinou přispěli lidé, kteří posílali peníze mobilem prostřednictvím dárcovských DMS. Dosud se tak podařilo vybrat přes 70 000 korun, další peníze se použijí pro nákup malých lososů v příštích letech. Třetinou přispěly i firmy, zbytek doplatila Správa parku ze svých zdrojů.

Někteří příznivci přírody adoptovali lososy přímo na místě a také si je sami vypouštěli. Patronát nad projektem převzal známý herec a vášnivý rybář Rudolf Hrušínský, který adoptivní rodiče povzbudil v den vypouštění zdravicí.

„Projekt Návrat lososů je unikátní právě aktivním zapojením veřejnosti do zlepšování stavu přírody,“ přiblížil sbírku ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda s tím, že smyslem sbírky rozhodně není jen získávání peněz na nákup lososů.

„Dárci nám zároveň pomáhají šířit poznatek, že z přírody nelze ustavičně jen brát,“ uvedl.

Dříve vcelku běžný losos obecný z českých vod zmizel počátkem padesátých let minulého století, zejména následkem stavby jezů na Labi a pozdějšího silného znečištění toku. Snaha o repatriaci, tedy navrácení těchto ušlechtilých ryb do přírody, probíhá od roku 1998, kdy rybáři a ochránci zahájili pravidelné jarní vysazování lososího plůdku. (ape)

Reklama

Výběr článků

Načítám