Hlavní obsah

Do Kadaně přijeli zavzpomínat obyvatelé zaniklých obcí

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 16. dubna se v kadaňském kulturním domě Střelnice sešly víc dvě stovky bývalých obyvatel zaniklých obcí na Kadaňsku a starých Kadaňáků.

Foto: Václav Vlasák

Orchestr Milana Baranijaka patří k inventáři této každoroční akce.

Článek

Přijeli si zavzpomínat na svoje dětství, setkat se s dávnými přáteli a spolužáky a připomenut si místa, která především zanikla díky důlní činnosti nebo při stavbě vodního díla Nechranice.

„Chaloupky pod horami, co se to stalo s vámi?“ byla slova úvodní písničky, které se stala neoficiální hymnou setkání. Zahrál ji orchestr Milana Baranijaka, který patří k inventáři této každoroční akce.

Kupodivu přespolních účastníků bylo víc než domácích. Do Kadaně se sjeli z celé republiky, celkem z 24 míst od Brna po Cheb. Nejdále to měli účastníci z německého Dortmundu, kteří pravidelně každý rok absolvují cestu dlouhou na 500 kilometrů.

„Poprosil jsem Kadaňáky, aby všem pořádně zatleskali za to, že kvůli kamarádům ze školy přijedou takovou dálku,“ řekl nám Cyril Hauptmann, předseda Klubu přátel města Kadaně. V této souvislosti ho mrzí, že domácích nepřišlo na setkání víc. S celkovou účastní byl ale spokojen. „Účastníků je víc než v loňském roce. Chtěl bych proto moc poděkovat za podporu městu Kadaň, bez které by se toto setkání konat nemohlo,“ ujistil Hauptmann.

Ani letos nezapomněli na všechny, kteří již nejsou mezi námi. Kytici k pomníku zaniklých obcí v Perštejně položily letos za obec Prunéřov Zdeňka Jiroutová a za obec Zakšov Františka Březinové, které doprovázel Cyril Hauptmann. Nejstaršími účastníky milého setkání se stali Stefán Tyrpák (1932) a Marie Michajlovičová (1921). Oba si odnesli pěknou kytičku.

Jak nám na záběr prozradil Cyril Hauptmann, příští rok by se setkání mělo konat v sobotu 14. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám