Hlavní obsah

Do in-line školičky se o letošních prázdninách přihlásilo 230 dětí a juniorů od 5 do 17 let

Novinky, Stanislava Dvořáková

Pobočka Hepa outdoor fitness v Ústí nad Orlicí vedená manažerkou Mgr. Markétou Skalickou již šestým rokem zajišťuje po celé letní prázdniny týdenní příměstské tábory doplněné výukou in-line bruslením.

Foto: Mgr.Markéta Skalická

In-line není jen technika bruslení a dobrý pocit ze sportu, ale také fyzická zdatnost, akrobacie, elegance, odvaha a celkově zdravý životní styl.

Článek

Kdo v pátek 10. srpna si odpoledne vyšel na procházku kolem sportovního areálu, byl přilákán hudbou a potleskem k zimnímu stadiónu. A opravdu se tam bruslilo - na kolečkách.

Představení bylo připraveno pro rodiče, aby se přesvědčili, co se děti z in-line bruslení naučily. Tímto pátkem končil čtvrtý týden série příměstských táborů doplněných in-line školičkou. Do tohoto běhu bylo přihlášeno padesát účastníků, z toho dvacet na in-line freestyle, takže jejich výkony zaujaly každého, kdo se u mantinelů zastavil.

O tom, že in-line bruslení nejsou jen projížďky po cyklostezkách, přesvědčil svojí ukázkou freestyle student z Přerova, Jirka Fáber, který prázdniny věnuje instruktorské práci, střídavě v Přerově a Ústí nad Orlicí. Sám je držitelem na mistrovství ČR 4. místa ve freestyle, kde je hodnocena elegance, akrobacie, a taneční umění ve volném stylu a mistrem ČR ve free jumpu (přeskočení co nejvýše nastavené laťky).

Úroveň místních představil Tomáš Chalupník, který se věnuje freestyle třetím rokem a na MČR jezdí sbírat inspiraci pro budoucí závodní činnost. Jinak volný čas věnuje pomoci při výuce mladších zájemců.

V ústecké školičce působí 13 instruktorů, což umožňuje ideální rozdělení do skupin, začínajících dětí po 4 až 8 a vyspělejších účastníků po 5 až 6 členech. In-line bruslení je jednou z nejzdravějších pohybových aktivit a z toho vyplývají i požadavky na zařazení mezi instruktory. Kromě zvládnutí techniky a charakterových vlastností je samozřejmou podmínkou nekuřáctví.

Výuka probíhá v sedmi termínech příměstských táborů, kdy tři jsou zaměřeny na základy in-line bruslení, což představuje správné držení, jízdu vpřed, jednoduché zatáčení, jeden druh brzdění a bezpečné padání. Další jsou rozšířeny o freestyle s použitím rozestavěných kelímků a adrenalin a zbývající dva mají speciální zaměření s bike školičkou a závěrečný zážitkový.

Programová náplň, mimo dvouhodinového bruslení ráno a odpoledne, je dána tematickým zaměřením, a tím jsou letos olympijské hry. Tábor začíná olympijským slibem a jednotlivé úkoly a soutěže vycházejí z atmosféry olympijských her. Soutěžící jsou seznámeni s požadavky paraolympiády, bojují v běhu na tartanu, při improvizované střelbě na holuby, o olympijský oheň a proti dopinku. Počet získaných bodů z jednotlivých disciplín slouží k určení pořadí pro páteční start k hledání pokladu.

Adrenalinové zážitky získávají v aquaparku, na lodičkách, při poznatcích horolezení, stopování, výletech do okolí, v nočních soutěžích a přenocování v přírodním prostředí.

Hlavní odměnou byla při dvou prvních táborech beseda a společná fotografie s olympijským vítězem z Londýna, Jaroslavem Kulhavým, včetně ukázky, jak se rychle vypořádat s poruchou kola.

Při závěrečném vystoupení na konci každého týdne všichni účastníci tábora obdrží olympijskou medaili, diplom a CD s fotografiemi průběhu celého týdne.

Loučení snadné sice nebývá, nahrazeno je však velkou radostí z předaných odměn.

Reklama

Výběr článků

Načítám