Hlavní obsah

Do finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se probojovalo 20 výčepních

Novinky, Alena Lochmannová

Z několika tisíc výčepních z celé České republiky se do užšího výběru 9. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender dostalo 118 výčepních, z nichž se jich do celonárodního finále probojovalo 20, z toho 3 ženy.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Doposud úřadujícím mistrem výčepním je loňský vítěz Tomáš Hrnčíř z Lokálu U Bílé kuželky v Praze, který bude členem odborné poroty v sekci čepování.

Článek

Zkušení specialisté navštívili v uplynulých týdnech tuto více než stovku restaurací a hospod a přímo v praxi prověřili, za běžného provozu a v utajení, soutěžící výčepní.

Dvacet nejlepších se do finále kvalifikovalo nejen díky řádné péči o výčep a pivo, přístupem k hostům a štamgastům, ale především prokázáním těchto dovedností ve chvílích, kdy netušili, že jejich práci hodnotí utajení znalci piva. Dobře umyté sklo, opláchnutí sklenice před čepováním, technika načepování, úroveň servírování, teplota piva, pěna, ale také osobnost výčepního a jeho komunikace s hosty, chování za výčepem či čistota oblečení. Nic z toho porotcům neuniklo.

„Výběr finalistů probíhal za běžného provozu přímo v domovských restauracích jednotlivých přihlášených. Zájem o účast v soutěži je každoročně obrovský. Naši lidé hodnotili velice přísně, do finále se dostali skutečně jen ti nejlepší z nejlepších! Naším cílem je nejen vařit plzeňský ležák Pilsner Urquell té nejvyšší kvality, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice. A o to jde v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender především,” uvedl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který je zároveň předsedou prestižní soutěže s mezinárodním přesahem.

Letos se koná již 9. ročník soutěže. Doposud úřadujícím mistrem výčepním je loňský vítěz Tomáš Hrnčíř z Lokálu U Bílé kuželky v Praze, který bude členem odborné poroty v sekci čepování. Finále soutěže se uskuteční v prvním srpnovém týdnu v Plzni.

„Ve středu 6. srpna finalisté absolvují v pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a večer představí své umění široké veřejnosti v zahradě Měšťanské besedy v Plzni. Následující den je čeká praktická část před odbornou porotou a slavnostní vyhlášení na galavečeru,” doplnila tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová.

Reklama

Výběr článků

Načítám