Hlavní obsah

Do Chouzov se vrátili sekáči s kosami

Novinky, Jiří Sankot

Dokážete si dnes představit sekání trávníku bez charakteristického vrčení sekačky? Stále existuje mnoho lidí, kteří nenechají dopustit na tradiční nástroj, kosu. Svist kosy uprostřed louky je jistě příjemnější než hrčení sekačky, a ani pach benzinu nemůže nahradit typickou vůni schnoucího sena.

Foto: Jiří Sankot

Josef Červený společně s malým Karlem Lacinou, jenž obsadil při soutěžním klání stříbrnou příčku ve své kategorii.

Článek

To si uvědomuje také chválenický hospodář Josef Červený. Když před lety s přítelkyní Hanou navštívil první soutěž v sečení trávy, rozhodl se propagovat tuto tradici v rodných Chválenicích.

V úsilí mu pomohla skutečnost, že si v posledních letech ruční kosení získává velkou oblibu a soutěže se odehrávají nejen u nás, ale také v sousedních státech – v Polsku, na Slovensku nebo v Rakousku. V České republice vznikla během posledních let parta sekáčů, pro které se kosení louky stalo pravidelným sportem a soutěže jsou pro ně velkou výzvou.

Josef Červený nalezl podporu v Želčanech, kde se místní hasiči rozhodli uspořádat první ročník Chouzovské kosy jako součást oslav 90. výročí založení sboru. Dne 10. listopadu 2018 se v Želčanech uskutečnila schůzka, na kterou se dostavili nejlepší čeští sekáči, aby myšlenku podpořili. Následovaly několikaměsíční přípravy.

Zkušenosti s organizací získali zástupci želčanských hasičů v květnu při osmém ročníku soutěže Bernartický sekáč v jižních Čechách a 1. června při desátém ročníku soutěže Orlický sekáč v Orlických horách.

V sobotu 8. června se Chouzovy probudily do příjemného rána. Na louce pokrývající plochu zaniklého rybníka čekalo na soutěžící více než čtyřicet políček. Do soutěže se registrovalo na šestatřicet soutěžících ve třech kategoriích – ženy, muži a děti. Vedle nejlepších českých sekáčů se zúčastnila také celá řada místních nadšenců.

Mnozí se dostavili ve stylových selských šatech. Nejvzdálenějším účastníkem byl Josef Morávek z Vamberka v Orlických Horách. Velkou pozornost budila sekáčská drobotina z Klatovska. Děti na místě poctivě trénovaly se svými malými kosami a trpělivě vršily usychající trávu do kupek.

Před soutěží bylo třeba kosy řádně naklepat a naostřit. Samotné klání vypuklo v 9 hodin dopoledne. Za dvě hodiny byla všechna políčka posekána a následovala ukázka hromadného kosení.

V kategorii mužů zvítězil Miroslav Šobr z Tažovic u Strakonic, na druhém místě se umístil Eduard Šejna z Konopiště u Prachatic a bronzovou příčku obsadil František Šmolík z Radošic u Mladého Smolivce.

V ženské kategorii zvítězila Marie Krejčová ze Strakonic, následovaná Marií Tupou z Ratají u Bernartic a Zuzanou Petrovou z Chválenic.

Místní účastníci bodovali také mezi dětmi. Zvítězil Pavel Doubek z Nálesí u Písku, následovali jej ale místní malí sekáči – Karel Lacina, Valentina Vimrová, Ondřej Škala a Karolína Škalová.

Zkušení sekáči si pochvalovali výjimečnou kvalitu chouzovské trávy. Nyní se již chystají na další soutěže – velkou výzvou bude především 13. července jedenáctý ročník Volarského sekáče. Sezona vyvrcholí 18. srpna opět na Blovicku, a to Mistrovstvím ČR v kosení otav v Železném Újezdě. Půjde o třetí ročník závodů zvaných v minulosti Železný sekáč. Tuto akci tradičně pořádá Zemědělské družstvo Železný Újezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám