Hlavní obsah

Dny řemesel zvou do baťovského areálu nejen zájemce o technické obory

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny řemesel pořádá ve Zlíně ve dnech 1. - 3. října Kovárna VIVA a Krajská hospodářská komora. Program je určený zejména pro žáky ZŠ a jejich rodiče, kterým představí možnosti technických oborů. Poslední den je přístupný široké veřejnosti a zahrnuje ukázky řemesel, podkování koně, soutěže pro děti a další aktivity.

Foto: Kovárna VIVA
Článek

Ukázat žákům 8. a 9. tříd základních škol atraktivitu středoškolských technických oborů a možnosti uplatnění jejich absolventů, to je cílem Dnů řemesel, které nabídnou pohled do výroby společností, jako jsou Kovárna VIVA, GENICZECH-M, ZPS-Frézovací nástroje či FlowTech. Třídenní program ale nezapomíná ani na návštěvníky, kteří zrovna neřeší volbu budoucího povolání a hledají zábavu i poučení na jednom místě.

Čtvrtek 1. října je vyčleněn odborným seminářům pro výchovné poradce ze zlínských základních škol. V pátek 2. října od 8 do 14 hodin přivítají žáky základních škol, kteří stojí před rozhodnutím o volbě dalšího studia. Jsou pro ně připraveny komentované prohlídky firemních provozů, ukázky moderní strojírenské výroby i prezentace perspektivních technických oborů jednotlivých středních škol.

„Registrujeme zvýšený zájem o Dny řemesel, a to jak ze strany žáků, tak i středních škol, které zde prezentují své studijní obory. Už teď díky předběžným přihláškám víme, že návštěvnost bude ještě vyšší než loni, kdy sem dorazilo na 250 žáků,” řekl za organizátory Zbyněk Rozsypal, předseda představenstva Kovárny VIVA.

„Pořádání akcí typu Dny řemesel přispívá společně s aktivními propagačními aktivitami naší školy v posledních třech letech k velkému nárůstu žáků a naplnění strojírenských a elektro oborů,” potvrdil vzestup obliby technického vzdělání Jiří Charvát, ředitel ze Střední polytechnické školy ve Zlíně. „Podílí se na tom však také postupná změna celospolečenského vnímání těchto oborů a také obnovení hluboce zakořeněné tradice strojírenství v našem kraji,” dodal.

Poslední den je určený pro širokou veřejnost. V sobotu 3. října od 9 do 15 hodin je v okolí 72. - 74. budovy baťovského areálu připravený bohatý doprovodný program. Zájemci o průmyslovou výrobu mohou nahlédnout přímo do provozu Kovárny VIVA. Pro příznivce tradičních řemesel jsou přichystány ukázky prací mistrů kovářských, nožířských, zámečnických a dalších. Nebude chybět ani již tradiční podkování koně.

Pro loňský úspěch je opět zařazena soutěž ve vaření guláše. V ní se utkají zaměstnanci Kovárny VIVA, kteří se původně vyučili kuchaři, z nedostatku pracovního uplatnění se ale rekvalifikovali a našli zde uplatnění ve strojních profesích.

Na děti opět čekají soutěže a tvůrčí dílničky, projížďky na koni a další aktivity.

Závěr programu obstará běžecký závod baťovským areálem „Kovářská pětka“. Hlavní kategorii, běh na 5 km, odstartuje europoslankyně Martina Dlabajová, která převzala záštitu nad akcí. Na start se postaví i loňský vítěz, mistr ČR v olympijském triatlonu Honza Čelůstka, a zástupce kapitána extraligových HC PSG Zlín Jirka Marušák. Vypsány jsou samozřejmě i kategorie pro děti.

Dny řemesel probíhají pod záštitou Zlínského kraje a poslankyně Evropského parlamentu Martiny Dlabajové.  

Další informace o programu na www.viva.cz  a www.khkzlin.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám