Hlavní obsah

Dnu uniformovaných sborů bude kralovat bitva u mostu, transportér Pandur i maketa letadla

Novinky, Pavel Zrna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staletou vojenskou tradici si v sobotu 3. října připomene Kroměříž. Do města se sjedou milovníci vojenské, policejní i hasičské historie, aby společně oslavili Den uniformovaných sborů. Přehlídka techniky, výzbroje a výstroje s akčními ukázkami zakončí letošní turistickou sezónu.

Foto: Jiří Soporský

Tank Praga AH-IV na prvním ročníku Dne uniformovaných sboru v Kroměříži v roce 2014.

Článek

Už v 8.45 h se návštěvníci stanou svědky Bitvy o Zborovský most. „Živá ukázka bojů z konce 2. světové války bude znázorňovat osvobození města s překonáním řeky Moravy, průjezdem parního vlaku a reálnou kulisou železničního mostu na trati do Zborovic,“ prozradil Evžen Petřík ze sdružení historického šermu Biskupští manové z Kroměříže, které akci společně s Technickým muzeem Brno a městem Kroměříží pořádá.

Od řeky Moravy a železničního mostu se návštěvníci přesunou historickými autobusy na Hanácké náměstí, bývalé nástupiště Žižkových kasáren, kde v 10 hodin začne hlavní program.

„Po celý den tu bude k vidění přehlídka výzbroje a výstroje, komentované statické i dynamické ukázky, vojenská a policejní historická i současná technika apod. Za všechny jmenujme alespoň lehký tank Praga AH-IV, maketu bojového letadla v životní velikosti, funkční motor tanku T 34, vojáci 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic přijedou s obrněným transportérem Pandur. K vidění ale bude i celá řada dalších historických vozidel a technických zajímavostí,“ prozradil Evžen Petřík.

Zájemci o vojenskou historii mohou během dne navštívit také dvě zajímavé výstavy připomínající 70. výročí konce II. světové války. Výstava Kroměřížský příběh války nabízí unikátní dobové fotografie z muzejního archivu, představující život města v letech 1938 – 1945, doplněné dobovými předměty a uniformami.

Druhou výstavu s názvem Odvrácená tvář války můžete vidět v budově kroměřížského Státního okresního archivu. Vystaveny jsou tu dobové dokumenty, vyhlášky, plakáty, fotografie, ale i vyznamenání či věci každodenní potřeby - šaty, uniforma četnického strážmistra atd. Při příležitosti Dne uniformovaných sborů bude archiv mimořádně otevřen i v sobotu odpoledne.

Součástí akce je i páteční retro ples s hercem Zdeňkem Junákem a koncertem skupiny Vinařští romantici, který pořádá Československá obec legionářská a Ministerstvo obrany ČR v rámci projektu Růže pro válečné veterány.

Reklama

Výběr článků

Načítám