Hlavní obsah

Dlouhou cestu k zelené Ostravě ilustruje výstava v Nové radnici

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 27. dubna otevřela náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová vernisáží výstavu deseti panelů na téma Dlouhá cesta k zelené Ostravě. Výstavu připravil Archiv města Ostravy pod vedením Antonína Barcucha.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.4.2018 Výstava Dlouhá cesta k zelené Ostravě je k vidění v hale Nové radnice na Prokešově náměstí. Potrvá až do 31.5.2018

Článek

Výstava Dlouhá cesta k zelené Ostravě v aule Nové radnice v Ostravě na Prokešově náměstí 8 ukazuje na deseti panelech strastiplnou cestu města Ostravy od dávných dob k Ostravě zelené, čisté a veselé.

Například teprve v roce 1850 byla v Ostravě vydána vyhláška o udržování čistoty v městě. V roce 1852 byl založen první ostravský regulérní park na levém břehu Ostravice (dnes Komenského sady). 

V roce 1951 byla v Ostravě-Kunčičkách založena první zoologická zahrada. Ta se rozrostla, a tak byla přenesena do nového prostředí na Slezskou Ostravu do Stromovky. Skutečně velká zoologická zahrada byla otevřena v roce 1960. V roce 1994 byla na území Ostravy ukončena těžba uhlí.

V roce 2017 zastupitelé schválili nový Strategický plán rozvoje města Ostravy zahrnující ochranu životního prostředí v oblasti ovzduší, zeleně, zajištění čistoty vody. Řeší se obydlí pro občany v rekreační a čisté oblasti, provádí se rekonstrukce obou břehů řeky Ostravice, vysazují se tisíce stromů v okolí silnic a ulic v Ostravě. Řeší se nová odstavná parkoviště.

Na deseti panelech se podíleli zaměstnanci Archivu města Ostravy: Antonín Barcuch, Josef Šerka, Jana Novotná, Šárka Glombíčková, Jana Pechanová, Kateřina Janulíková, Radovan Daněk, Martin Juřica, Karla Bláhová a další.

Výstava potrvá do 31. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám