Hlavní obsah

Dívky z Hadrové školy potěšily pacienty v LDN módní přehlídkou

Novinky, Petr Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastnice kurzů šití pro děti, které pořádá obecně prospěšná společnost Spokojený domov, si pod vedením Hany Rejzkové 9. května připravily pro pacienty v Léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) Mnichovo Hradiště módní přehlídku ze svých ušitých modelů. Poté podnikly exkurzi do místní firmy na výrobu oděvů.

Foto: Petr Novák

Dětská módní přehlídka potěšila pacienty v LDN.

Článek

Hadrová škola byla pod hlavičkou Spokojeného domova zahájena vloni v létě v domě s pečovatelskou službou v Kněžmostu a shledala se u dětí s velkým úspěchem. Na podzim se dokonce rozšířila také o kurzy šití pro dospělé.

Děti se v kurzech učí šít modely na šicím stroji i v ruce. Během seminářů uplatňují svou vlastní tvořivost.

Módní přehlídka v LDN Mnichovo Hradiště byla vyvrcholením několikaměsíční práce a dívky ve věku zhruba 8–11 let na ní předvedly modely, které za tu dobu ušily. Léčebna dlouhodobě nemocných byla zvolena jako místo proto, aby přehlídka zpestřila čas lidem, kteří zde musí trávit mnohdy i dlouhé měsíce. Jelikož většina pacientů je seniorském věku, významný byl rovněž přinos mezigeneračního setkání.

Téměř naproti LDN se nachází provozovna firmy, která vyrábí pracovní oděvy a do které děvčata s lektorkou po přehlídce zamířila na exkurzi. Kromě ručního šití se firma zabývá také strojním vyšíváním a potisky oděvů pomocí moderních technologií. Na oděvy lze umístit jakékoliv logo či nápis, čehož využívají nejen firmy, ale i jednotlivci, kteří si mohou snadno nechat vyrobit například ručník s věnováním novomanželům či spoustu dalších originálních oděvů a doplňků. Malé účastnice exkurze zhlédly postup strojního vyšívání z počítačového grafického návrhu a na památku si každá z nich odnesla malý ručník se svým jménem.

Hadrová škola pokračuje dál i v nejbližší době. Noví zájemci se mohou hlásit do kurzů, které budou zahájeny v červenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám