Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava pořádá festival Divadlo bez bariér

Novinky, Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava pořádá již 8. bienále festivalu divadelní tvorby překonávající hranice mezi námi a v nás. Letos poprvé s novým názvem Divadlo bez bariér. Festival proběhne od 29. září do 2. října. Festivalu předcházela premiéra pohádky pro malé diváky Aika ze ztracené pohádky.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo bez bariér, Ostrava 24.9.2014

Článek

Přehlídka vznikla v Divadle loutek Ostrava v roce 2000 a od té doby se koná v každém sudém roce. V roce 2014 se poprvé koná pod názvem Divadlo bez bariér.

Předcházelo jí pojmenování Divadelní pouť bez bariér, které poukazovalo na jeho původní zaměření takřka výhradně na děti se zdravotním handicapem a speciálními potřebami.

Náplní nově nazvaného festivalu je přehlídka divadelní tvorby překonávající veškeré bariéry a tabu mezi lidmi, a to napříč všemi oblastmi - zdravotní, národnostní, generační, kulturní, mediální a jiné. Představuje i divadelní tvorbu hledající nové formy komunikace s divákem.

Program je rozdělen do čtyř dnů a odehraje se na čtyřech místech. Stěžejní část programu bude přímo v Divadle loutek Ostrava na hlavní i alternativní scéně, dále v Multižánrovém centru současného umění Cooltour a v DK Akord v Ostravě-Zábřehu.

Festivalu předcházela premiéra autorské hry Aika ze ztracené pohádky Martina Geišberga, která se konala v pátek 19. září. V Multižánrovém centru současného umění Cooltour se v rámci festivalu konala 24. září vernisáž poetické reportáže z rodinného archivu, oceněná zvláštní cenou Leica Gallery Prague Michaely Pospíšilové Králové, kterou nazvala Uprostřed časů.

V rámci festivalu uvede DLO 30. září premiéru inscenace Oskar a růžová paní, kterou režíruje umělecký šéf DLO Václav Klemens v rámci cyklu Přesčas. Premiéra se bude konat v 19.30 na alternativní scéně.

V programu je řada zajímavých inscenací. Festival zahájí 29. září v 9.00 hodin na hlavní scéně Divadlo Ponec (Praha) interaktivní tanečně-divadelní inscenací Karneval zvířat.  

Program festivalu Divadlo bez bariér pak bude až do 2. října pokračovat 22 inscenacemi ze Slovenska, Maďarska a České republiky. 

„Jsme vděčni, že festival Divadlo bez bariér udržuje stále svou tradici a zároveň se v dramaturgickém pojetí vyvíjí novým a pro diváka snad zajímavým způsobem. Velice děkujeme i všem partnerům, kteří v nás věří,” řekla k festivalu ředitelka DLO JUDr. Jarmila Hájková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám