Hlavní obsah

Divadlo Husa na provázku vstupuje do nové – přelomové sezóny

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

51. sezóna je přelomovou nejen pro Husu na provázku, ale vlastně pro celé Centrum experimentálního divadla, jehož je součástí.

Plakát k nové sezóně DHNP

Článek

Dlouholeté působení u Provázků ukončil loni umělecký šéf, výrazná režisérská osobnost Vladimír Morávek. Petr Oslzlý, ředitel Centra experimentálního divadla (CED), s Provázkem spjatý téměř od vzniku této scény, se v únoru letošního roku stal rektorem JAMU. Z Divadla U stolu odchází František Derfler, a to je i koncem osobité scény, jak ji vtiskl podobu a úspěšně formoval její "duchovní otec", režisér i herec. Nový "Stůl" bude mít jistě jiný ráz a hodně nového přinese nové vedení Centra i Husy.

Novým ředitelem CED je Miroslav Oščatka, do konce roku také umělecký šéf DHNP, kde dříve léta působil jako dramaturg. Počátkem roku 2019 ho v pozici uměleckého šéfa Husy vystřídá režisérka Anna Davidová (Kopřivová), s ní nastoupí dramaturg Martin Sládeček.

Nová sezóna je tedy opravdu přelomem i očekáváním. Nastoupila již dramaturgyně Eva Petláková. Angažmá ukončili herci Pavlína Vaňková a Jaroslav Tomáš. Do Městských divadel pražských odchází Martin Donutil, nadále však zůstává s Divadlem Husa na provázku v úzkém kontaktu a dohrávat bude řadu rolí.

Minulá sezóna přinesla Provázku více úspěchů. Inscenace Dynastie (Lehman Brothers), která se představila také na Mezinárodním divadelním festivalu v Hradci Králové, získala několik prestižních nominací. Na cenu Marka Ravenhilla za nejlepší českou divadelní inscenaci nového textu za rok 1917 či nominaci Ivana Achera za nejlepší skladbu roku. Dynastie v režii Michala Dočekala se umístila na 4. až 6 místě celkového pořadí při vyhlašování inscenace roku.

Divadlo se zúčastnilo několika festivalů a bylo i čestným hostem na Slovanském ostrově v Praze v den věnovaný poctě Miloše Formana. Zasloužené pozornosti a uznání se dostalo mnohostranně nadané herečce Tereze Marečkové v podobě nominací hned za několik rolí včetně na talent roku. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon obdržela Ivana Hloužková, stálice a hvězda Husy na provázku, tentokrát za pohostinskou roli v Divadle Reduta (Inscenace Strach jíst duši).

Novou sezónu DHNP zahájí 10. září úspěšná Dynastie (Lehman Brothers). Ještě v tomto kalendářním roce budou uvedena dvě premiérová představení. Dramatizace Ameriky Franze Kafky (21. 9.) v režii M. Dočekala a Dostojevského Hráč podle scénáře a v režii Michala Háby (23. 11.) Inscenace Mariina volba (8. 3. 2019) spadá do období, kdy bude již uměleckou šéfkou A. Davidová, je však ještě v gesci M. Oščatky. Půjde o pašijový příběh, hudební inscenaci kmenových autorů divadla Milana Uhdeho a Miloše Štědroně v režijním provedení Juraje Nvoty.

To však není vyčerpávající výčet všeho, co se na Provázku do přelomové sezóny připravuje a k čemu možno přát příslovečné: zlomte vaz!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám