Hlavní obsah

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě zaplnili příznivci Thálie

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě bylo v neděli 8. září 2013 plné divadelních fanoušků a přátel divadla. Důležité na celé akci bylo, že se tam především s dětmi vydali rodiče i prarodiče, kteří si tak postupně předávají vztah k divadlu a umění.

Foto: Josef Zajíc

Pozvánka do divadla. 8.9.2013

Článek

Již od deseti hodin si mohly děti v rámci akce Přijďte k nám... v Divadle Antonína Dvořáka (DAD) v Ostravě rozvinout taneční fantazii a zušlechtit svůj pohyb v baletním sále divadla.

Starší diváci si mohli prožít den technického šéfa a pochopit všechny světelné a zvukařské triky a finty kombinované používáním páček, knoflíků a táhel a jiných zařízení, které dohromady, když se správně použijí, dají konečný výtvarný a estetický tvar divadelní inscenaci. Všechny podrobnosti zájemcům v průběhu čtyř prohlídek vysvětlil Stanislav Muntág se svým týmem.

V půl jedenácté ve foyer divadla DAD již malí diváci očekávali, že pro ně přijde Nastěnka a Ivánek. Najednou Cink ! a byli tam. Především Nastěnka malé i velké diváky provedla nejen dějem pohádky o Mrazíkovi, ale i malým baletním sálem, ředitelským salónkem, kde se dočasně usídlila Marfuša, a nakonec procházku ukončila v záři světel reflektorů na jevišti divadla.

Hostesky v barevných parukách provedly diváky královstvím kostýmů a seznámily je s mistrovskou prací uměleckých maskérek.

Až do třetího poschodí museli zájemci vyšlápnout schody, aby mohli zhlédnout otevřený baletní trénink. Tam je seznámila s taneční přípravou na inscenace šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová. Ukázky z připravovaných inscenací předvedli členové baletu Filip Staněk, Zuzana Majvelderová a Patrick Ulman.

Ve 13 hodin provedl divadlem návštěvníky akce PŘIJĎTE K NÁM ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Jedna lidová píseň začíná textem: "Přijďte k nám, já vám dám plný krajáč mléka..." V neděli umělci a zaměstnanci Národního divadla moravskoslezského rozdávali plnou náruč pěkných technických zážitků a uměleckých prožitků.

Jako zlatá tečka za nedělním dnem se v Divadle Antonína Dvořáka uskutečnil GALAVEČER  k zahájení sezóny 2013/2014. Všechny čtyři soubory - sólisté, herci, tanečníci, orchestry, sbory a vybraní hosté, se kterými bude divadlo spolupracovat a v sezóně 2013/2014 se setkávat, představily ukázky z připravovaných inscenací a stávajících titulů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám