Hlavní obsah

Divadelní spolek v Týništi nad Orlicí slaví 15 let na scéně

Novinky, Dana Ehlová

Východočeské Týniště nad Orlicí, město s o něco málo víc než šesti tisíci obyvateli, je jasným důkazem toho, jak dobře se v tomto kraji daří amatérskému divadlu. Už léta zde fungují dva divadelní spolky - Jirásek a Temno – a právě druhý z nich, tedy Temno, oslavuje v tomto roce 15 let na scéně.

Foto: Dana Ehlová

Divadelní spolek Temno z Týniště nad Orlicí a jeho Koule

Článek

Při té příležitosti si divadelníci pro své příznivce připravili 12. dubna premiéru hry Koule, kterou napsal původně jako rozhlasovou režisér Klicperova divadla David Drábek. Hra na hlavní scéně divadla v Hradci Králové sklízí úspěchy od prvního uvedení 12. května 2012 a Pavla Tomicová v roli koulařky Mileny se, podle slov samotného autora, který byl týnišťskému představení osobně přítomen, stala populární nejen po kraji, ale i po zemi.

Divadelní spolek Temno měl tedy stíženou úlohu a režisérka i matka autora hry v jedné osobě Eva Drábková si toho byla vědoma: „Vůbec nelze srovnávat výkon Pavly Tomicové a naší Laďky Šťovíčkové, to je porovnávání jablek s hruškami. Tomicová je profička, my jsme amatéři. Myslím si, že pro Laďku to je životní role, třeba už léta takovou nedostane. Šli jsme si svou vlastní cestou, některé pasáže jsme přizpůsobili našim možnostem.“

A jak hodnotil nastudování Koule v Týništi nad Orlicí sám autor? „Já jsem nadšený a velmi příjemně překvapený. Obával jsem se, protože inscenace s Pavlou Tomicovou je ještě žhavá a živá, ale jsem velmi překvapen. Hlavně tím, že celá věc je velmi střídmá i show vstupy jsou také civilní a ve finále nepitvořivé. Je to o koulařce, která je sama o sobě tak bizarní a zvláštní, že vzbuzuje spoustu pozdvižení. Vedle veselí, které tato věc může vyvolávat, se neztratily smutné struny, stejně jako tón, který podle mě činí hru zajímavou tím, že za vším je spousta smutku. To mě potěšilo,“ řekl David Drábek.

Navíc ještě prozradil, co vedle potřeby napsat rozhlasovou hru a přání, aby byla pro Pavlu Tomicovou, rozhodlo o volbě tématu: „Cítil jsem potřebu vytvořit říznou rozhlasovou hru o tématu, který je vlastně dílem atraktivní a dílem zametený pod koberec a tvářící se, jako že neexistuje. Nedávné aféry mnoha sportovců, někdy končící úmrtím nebo strašnou blamáží a ranou pro světový sport, jako byla třeba Armstrongova kauza, to jsou, myslím si, rány do vazu, které ale možná paradoxně zavedou sport tam, kam patří. To znamená, že to nebude neustálé šponování světových rekordů, které už se vymyká biologickým možnostem lidí, a vrátí se tam, kde sport je zajímavý. Můžeme zápasit i závodit, ale nemusíme za každou cenu decimovat morálku a čistotu sportu a to, proč je sport ve své podobě zdravý a přínosný,“ vysvětlil autor.

Velkým překvapením pro diváky, ale vlastně i pro herce bylo to, že závěrečnou skladbu přijel do Týniště naživo zazpívat Petr Kotvald. „Lidé ze souboru se to dozvěděli dnes o půl sedmé, když jsme měli zvukovou zkoušku. Bylo šílené to utajit. Ten nápad jsem nosila v hlavě zhruba dva měsíce - podařilo se a překvapení bylo velké,“ řekla nadmíru spokojená režisérka, které prý „divadlo přináší samou radost - zvlášť, když povstane celé hlediště, což tady už dlouho nebylo. To je pocit satisfakce, jsem opravdu ráda a jsem spokojená.“

Reprízy Koule v Týništi nad Orlici se konají 19. dubna a 4. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám