Hlavní obsah

Divadelní režisér Peter Gábor v roli Franka Whittlea v německém polohraném dokumentu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Legendárního britského vynálezce Franka Whittlea ztvárnil ve filmu Pionerre: Siegeszug der Düsenjets česko-slovenský divadelní režisér Peter Gábor. Polohraný dokument, který v rámci oblíbeného cyklu Terra X režírovala Mira Thiel, uvedla německá televize ZDF.

Foto: Robert Rohál

Divadelní režisér Peter Gábor má za sebou řadu filmových i televizních rolí.

Článek

Role anglického vynálezce a strojního důstojníka RAF Franka Whittlea (1907 - 1996), který významně rozvinul technologii proudového a tryskového motoru, není zdaleka první  zkušenost Petra Gábora před televizní či filmovou kamerou. V německé produkci si zahrál už předtím, a to ve filmovém dramatu Prager Botschaft (2007) režiséra Lutze Konermanna.

Syn známé slovenské herečky Adely Gáborové se věnoval amatérskému divadlu, odkud to neměl daleko k filmu či do televize, už jako student. Ještě předtím, než vystudoval obor činoherní režie na pražské DAMU, hrál ve dvou dílech režiséra Ivana Baladi - jednak v televizním triptychu Biela voči oblohe (1986), jednak v pohádce O živé vodě (1987). Z té doby pochází i televizní film Dve balady (1986), který režíroval Jozef Bednárik, potom se objevil v dalším televizním snímku režiséra Ladislava Halamy Citové cvičenie (1990).

Historickou postavu Františka Josefa I. ztvárnil ve slovenském televizním seriálu Štúrovci (1991), ale v dalším seriálu se objevil až o mnoho let později -  v Ordinácii v ružovej záhrade (2008), kde si střihl roli gynekologa, i v kriminálním seriálu Mesto tieňov (2012).

Co se týče českých seriálů, mohli jsme Petra Gábora vidět v dílu Čest rodu druhé řady Četnických humoresek (1998) a poté v seriálu Vyprávěj (2010), kde představoval v díle Bytové divadlo (jak jinak než) roli režiséra. Ještě výraznější postavu - zločince na útěku - měl v epizodě Gleb v česko-slovenském seriálu Policajti z centra (2012).

Do filmografie Petra Gábora patří také Kachyňův snímek Hanele (1999), Zima kúzelnikov režiséra Dušana Trančíka (2006), baladický příběh Cinka Panna režiséra Dušana Rapoše (2008) nebo působivý komorní snímek režisérky Michaely Pavlátové Nevěrné hry (2003), kde ztvárnil postavu hudebního skladatele Martina.

Přes poměrně bohatý filmový rejstřík je pro rodáka ze slovenské Nitry, který dnes působí jako kmenový režisér a šéf činohry v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, prioritou divadlo. V minulé sezóně se mu dařilo nejen na domácí scéně (Balada pro banditu, Smrtihlav, Sen noci svatojánské), ale také jako hostujícímu režisérovi na Slovensku, kde režíroval dvě Verdiho opery. Zatímco v Košicích se dočkal "jeho" Rigoletto diváckého ocenění Naj inscenácia sezóny, Macbeth, kterého inscenoval v Banské Bystrici, získal třetí místo v anketě slovenské operní kritiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám