Hlavní obsah

Divadelní ples v Dobrušce zastavil čas a potvrdil pravdivost sloganu Kdo si hraje, nestárne

Novinky, Dana Ehlová

K přehlídce hraček a hračiček, ale i hračičků nebo k jedné velké herně by se dal bez velkého přemýšlení přirovnat sál kulturního domu v Dobrušce 20. února večer. Proč? Konal se tu již patnáctý Divadelní ples pořádaný souborem Divadélka Na štaflích a jeho téma znělo Kdo si hraje, nestárne.

Foto: Dana Ehlová

Skupina s panenkami a kočárkem - holčičky s culíky včetně pánského doprovodu hned na začátku bez váhání porušili zákaz pití alkoholu mladistvými.

Článek

Všichni, kdo ten večer na Divadelním plese byli – to znamená soubor Divadélka Na šfalích jako pořadatelé, „osádky“ osmnácti stolů na sále i kapela Vladimíra Tošovského na pódiu, přistoupili k přípravě naprosto zodpovědně a neponechali náhodě zhola nic.

O tom svědčil už nástup jednotlivých skupin a uvítací ceremoniál divadelníků „vybarvených“ do podob pastelek.

Hned na úvod defilovali Kluci a holky z barevné školky s hračkami na písek, i když jejich bábovičky rozhodně z tohoto stavebního materiálu nebyly.

Vzápětí za nimi skupina dorazila s panenkami a kočárkem. Těžko odhadovat její věkové složení, protože holčičky s culíky včetně pánského doprovodu bez váhání porušili zákaz pití alkoholu mladistvými a malá slivovice nabízená černou pastelkou v nich okamžitě zmizela.

Další, zřejmě představitelé venkovních her a hraček, ihned zabrali prostranství přiléhající k jejich základně pro skákacího panáka a začali hopsat. Zcela stylový byl i příjezd parní lokomotivy s mašinfírou, výpravčím, výhybkářem, elegantní průvodčí a početnou grupou cestujících.

Černobílá sestava věží, střelce, koně i krále dala najevo, že jejím favoritem je především legendární Garry Kasparov. Vedle šachových polí pro změnu vyrostla Stínadla, v jejichž útrobách se skrýval Velký Vont. Červenáček, Jarda Metelka, rychlá šipka Jindřiška Hojerová a její Mirek Dušín tajemství ježka v kleci včas rozluštili, a tak s nimi dorazilo i létací kolo Jana Tleskače, včetně jeho konstruktéra.

Malý a hlavně živý Legoland zase vytvořili ti, kdo si vylosovali dětské stavebnice.

Některým z členů party hraček k vodě zřejmě nestačily jejich hračky, a tak před plesem „fušovali“ do řemesla karbaníkům, tedy skupině karetních her, to když neváhali vystavit červenou kartu hlavě státu, která v polovině týdne navštívila Dobrušku.      

Zkrátka celé úvodní plesové defilé bylo důkazem, že stejně jako je nevyčerpatelný přehled hraček, tak nevyčerpatelnou fantazii majíi jejich majitelé.  

Jakmile se skupiny usadily, ozvalo se známé "Pojďte pane, budeme si hrát" a dva stejnojmenní medvídci Z+Z přivítali účastníky. Medvídek Zdeněk Zahradník, ředitel, dramaturg a režisér plesu pak akci oficiálně zahájil a vzápětí došlo k historickému okamžiku.

Bylo přesně 20 hodin 38 minut a v sále kulturního domu se na několik hodin zastavil čas…vždyť Kdo si hraje - nestárne!

V programu jako tradičně nechyběla divadelní čísla „Štafláků“. Vysvětlení, jak se na pískovišti s formičkami a lopatičkou „připravoval“ na vznik světoznámé firmy Dr. Oetker její zakladatel August Oetker nebo jak před pár lety falešnými hrami ve Strakově akademii kalil vodu jeden ze známých politiků, byla stejně hravá a vtipná jako vše, co divadelníci nabídli.

Každému druhu hraček také během plesu patřila jedna reprodukovaná skladba. Co se dělo na parketu během písniček Jede, jede mašinka, Tři čuníci, Šlapací kolo, Náklaďák, Windsurfing, které dostaly do varu celý sál, lze popsat jen těžko.

Jedno je však jisté: Během 15. Divadelního plesu nezestárnul vůbec nikdo!                 

Reklama

Výběr článků

Načítám