Hlavní obsah

Divadelní adaptace filmové komedie Sexmise na scéně Klicperova divadla

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou premiérou této divadelní sezóny, která byla uvedena na hlavní scéně Klicperova divadla v Hradci Králové 10. listopadu, je Sexmise v režii a autorské úpravě Šimona Cabana.

Foto: Klicperovo divadlo (archiv)

Vpředu zleva Martina Nováková, Vojtěch Dvořák, Jiří Zapletal

Článek

Od vzniku filmu natočeného v roce 1983 „polským Spielbergem“ Juliem Machulskim uplynulo téměř třicet let a nyní se k nám jeho tento příběh o dvou dobrovolnících mužského pohlaví, kteří se nechají hibernovat a probudí se ovšem o něco později, než čekali, a navíc jako jediní samci v ženském světě, vrací v podobě jevištní adaptace.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové připravilo Sexmisi zasazenou do 21. století, rezonující se současností a problémy dneška s řádnou dávkou nadsázky a legrace.

V rolích dvou liberovaných samců vidí diváci Jiřího Zapletala (taxikář Max) a Vojtěcha Dvořáka (vědecký pracovník Albert), jako jejich ženy Lenku Loubalovou (Marie, manželka Maxe) a Zoru Valchařovou-Poulovou (Indy, manželka Alberta). Roli vynálezce hibernátorů, profesora Kupeweisera, ztvárňuje František Staněk, půvabnou vědkyni Lamiu Helena Plecháčková. Dále hrají Martina Nováková (doktorka Berna), Natálie Holíková (Ema), Isabela Smečková-Bencová (tajemná Lucie Férová), Martina Eliášová (Julie, nejstarší žena) a Marta Zaoralová (vrchní sestra).

Dramaturgyně Jana Slouková o inscenaci řekla: „Jsem ráda, že režisér Šimon Caban přispěl svým vlastním autorským vkladem a odkláníme se tak od retra 80. let a jednodušší cesty pouhého přenesení filmu na jeviště. Naše Sexmise startuje v současnosti, v roce 2012, a dává nám pohlédnout na problémy dneška, a to nejen na generovou nevyrovnanost společnosti. Humoru ale přesto neubylo a věříme, že obsazení inscenace včetně hlavních rolí hibernovaných samců v podání Jiřího Zapletala a Vojtěcha Dvořáka toho bude zárukou.“

Autor úpravy, scény a režie Šimon Caban na dotaz, jak podle něj téma Sexmise rezonuje s dneškem, odpověděl: „Doba se změnila, vztahy mezi muži a ženami se změnily hodně, a to přirozeně i nepřirozeně – přirozeně myslím celkovým vývojem a tím, že muži už skutečně pochopili, že nemusí mít teplou večeři každý den (a pokud ano, že si ji také mohou a umí připravit sami) a že můžou občas i vyprat, aniž by přitom ztratili svou hrdost nebo své chlapství (ačkoliv jsou tací, kteří to ještě nepochopili, nebo je to ani nenapadlo) - a nepřirozeně se změnily tím, že se různé byrokraticko-evropsko-unijní způsoby uvažování snaží násilně a nepřirozeně dosazovat ženy na důležitá místa jen proto, že jsou ženy, a nikoli kvůli schopnostem a vlastnostem, které mají. Paradoxně nikoho netrápí, jestli by muži neměli být naopak na místech žen."

Pokud tedy chcete znát odpověď na otázku, jaká je Sexmise dnes, můžete ji dostat už ve středu 19. prosince na hlavní scéně Klicperova divadla v Hradci Králové (začátek v 19 hodin).

Reklama

Výběr článků

Načítám