Hlavní obsah

Diváci mohou ovlivnit, které francouzské filmy budou k vidění na festivalu

Novinky, Kateřina Martykánová

Dramaturgové Zlín Film Festivalu intenzivně pracují na přípravě programu letošního 56. ročníku, jehož významným tématem bude i francouzská kinematografie. O tom, které legendární snímky se v jedné ze sekcí rozsáhlé přehlídky francouzského filmu představí, mohou až do 8. dubna rozhodovat sami diváci.

Foto: ZFF
Článek

Jean Paul Belmondo, Alain Delon, Jean Gabin, Louis de Funés, Jean Reno, Annie Girardot a další slavné herecké ikony v nezapomenutelných rolích známých francouzských filmů – právě jim bude vymezena speciální část programu s názvem Francouzské hvězdné nebe na letošním Zlín Film Festivalu.

„Francouzské filmy jsou známé a oblíbené jako snad žádné jiné. Kolekci jsme proto sestavili tak, aby jednak zahrnula nejslavnější francouzská jména z řad herců, jednak aby pokryla oblíbené žánry jako je kriminálka či komedie,“ uvedla umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala: „Veřejnosti letos poprvé nabízíme možnost ovlivnit prostřednictvím ankety skladbu právě této sekce nazvané Francouzské hvězdné nebe.“

Diváci tak budou mít možnost vybírat z 22 známých snímků. Deset z nich, které obdrží největší počet hlasů v anketě, bude během festivalu promítáno na velkém filmovém plátně. Nabídka filmů zahrnuje kromě komedií (Něžné kuře, Fantomas, Muž z Acapulca…) a francouzských kriminálek (Leon, Válka policajtů…) také dramata (Není kouře bez ohně, Magická hlubina…) či historické snímky (Bídníci, Hrabě Monte Christo…).

Kompletní přehled snímků v sekci Francouzské hvězdné nebe je uveřejněný na webových stránkách www.zlinfest.cz/25473-soutez, jejichž prostřednictvím bude možné až do 8. dubna hlasovat. Současně se hlasující také mohou zapojit do soutěže o otevřenou akreditaci na festival. Výsledky ankety a výherce soutěže uveřejní organizátoři Zlín Film Festivalu 10. dubna.

Vítězné snímky se potom představí během 56. Zlín Film Festivalu, který se uskuteční od 27. května do 3. června. Festival nabídne návštěvníkům a filmovým fanouškům hned několik velkých témat. Kvůli fokusu na kinematografii Francie se ponese ve francouzském stylu, připomene 80. výročí zlínského filmového studia a bude se věnovat i bezpečnosti dětí.

Zlín Film Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Každoročně představuje na 350 snímků z 50 zemí. V roce 2015 jej navštívilo přes 120 tis. diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám