Hlavní obsah

Dětský domov v Kašperských Horách slaví šedesát let své existence

Novinky, Jan Kaše

Tento víkend patřil v Kašperských Horách oslavám významného výročí. Před šedesáti lety zahájil provoz zdejší dětský domov. V bohatém kulturním programu vystoupila i šumavská legenda Emil Kintzl, který zavzpomínal na jednoho z ředitelů domova.

Foto: Jan Kaše

Jak nám dupou králíci, aneb Vystoupení šesté rodinné skupiny

Článek

Dětský domov oficiálně zahájil svou činnost 1. září 1956. Tehdy sem bylo umístěno devadesát šest dětí, které byly rozděleny do skupin podle věku a pohlaví. Za dobu jeho existence prošlo domovem přes 1 500 dětí.

Nechyběly ani experimenty, jako například v roce 1995, kdy do domova přicházely z jiných dětských domovů nezletilé těhotné dívky, které byly zařazeny do jednotlivých rodinných skupin, kde následně s tetami a strýčky vychovávaly své děti.

V roce 2000 vznikla odloučená pracoviště v Sušici a Chanovicích. Domov také získal cvičné startovací byty.

Pamětník vzpomíná

V slavnostním programu, který se uskutečnil v sobotu 17. září v kašperskohorském kině, vystoupil Emil Kintzl, publicista, pamětník, nestor šumavského lyžování a spoluautor knihy Zmizelá Šumava.

Svou vzpomínku věnoval bývalému řediteli dětského domova Janu Kučerovi, s nímž se poznal v roce 1945.

„Vychovával své děti k čestnosti, pracovitosti, odvaze, prostě ke všemu, co tyto děti do života potřebovaly. Byl jejich opravdovým tátou a byl neustále plný pěkných, dobrých nápadů. Byl to vlastně takový všeumělec. Spíše by bylo lehčí jmenovat, co neuměl, než to, co uměl. Byl průkopníkem ve výchově dětí. Založil jako první v republice tak zvané rodinné buňky a později spolupracoval i na vytváření S.O.S. vesniček,“ vzpomínal Emil Kintzl.   

Jedno z nejkrásnějších míst

Při oslavách nechyběl ani starosta Petr Málek, který uvedl, že Kašperské Hory patří k nejkrásnějším místům naší vlasti a dětský domov je jejich nedílnou součástí. Vyjádřil uznání zaměstnancům domova, neboť ve skutečnosti nejde o zaměstnání, ale o poslání.

A své poslání plní opravdu na výtečnou. Snaží se dětem vytvořit ty nejlepší podmínky. Asi není potřeba dodávat, že jim věnují i pořádný kus svých citů a emocí, což je poznat na jejich otevřených, přátelských a především upřímných vztazích.

Bez nadsázky lze říci, že právě domov v Kašperských Horách je jakýmsi pozitivním ostrovem v dnešním moři nenávisti a zloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám