Hlavní obsah

Dětí ze zkumavky se setkaly v Praze na Harfě

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 6. září se již po devatenácté setkaly na střeše obchodního centra Harfa v Praze děti ze zkumavky, kterým na svět pomohli lékaři z klinického centra ISCARE. Letos se na akci sešlo přes 600 dětí a více než 800 šťastných rodičů.

Foto: Lenka Žáčková

Děti i rodiče se na každoroční setkání netrpělivě těší

Článek

„Letos je naše setkání s dětmi a rodiči speciální tím, že ty úplně první děti z umělého oplodnění jsou letos dospělé. Je to zvláštní pocit i pro nás lékaře, vidět ten vývoj od embrya až k dospělému člověku,“ nechal se slyšet Jaroslav Hulvert, primář IVF oddělení klinického centra. Naopak nejmladšímu dítěti na setkání byly pouze tři týdny.

V Česku se každý rok zvyšuje počet provedených umělých oplodnění, a to především z důvodu zhoršování plodnosti populace, ale i odkládání prvního početí do pozdějšího věku nese svá rizika. Neplodnost je definována jako neúspěšná snaha o otěhotnění trvající déle než jeden rok. V současné době postihuje 10-20% párů, které chtějí zplodit společného potomka. Je zjištěno, že příčiny mohou být na obou stranách páru, a to se stává zhruba pětině partnerů. Ženy mají potíže s početím ve 40% a stejně jsou na tom i muži, kteří jsou více zasaženi rostoucím počtem civilizačních chorob, které často směřují k neplodnosti.

Za použití umělého oplodnění se narodí 4 – 5 tisíc dětí ročně. Odborníci proto stále častěji doporučují především mladým lidem zamražení pohlavních buněk. „V západní Evropě je to velký trend, tzv. social freezing. Díky zamražení zdravých pohlavních buněk v mladém věku mají lidé jistotu, že i v případě nemoci, úrazu nebo pozdější neplodnosti budou moct mít vlastní rodinu,“ vysvětluje primář Hulvert.

Příběh paní Aleny se podobal celé řadě dalších: 5 let usilovala s partnerem o miminko. První pokus byl obrovským zklamáním, ale druhý, ten už dnes odpočívá v kočárku. Dnes přišla poděkovat panu primáři a ukázat mu také to své štěstí. A jaké má pocity teď, když tu stojí s „otcem číslo 2“ malé Sáry, která v říjnu oslaví své první narozeniny? „Pocitů je strašně moc. Myslím si, protože člověk přichází v těžkém psychickém období a pan primář je nejen skvělý porodník a gynekolog, ale hlavně je skutečný člověk…“, dodala obdivně spokojená maminka.

Přesné statistiky potvrzují, že lékaři z ISCARE pomohli od roku 1995 na svět více než devíti tisícům dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám