Hlavní obsah

Děti z Libereckého kraje vymění školní třídy za sběrné dvory

Novinky, Radka Patzáková

Sběrné dvory v Libereckém kraji, které jsou zvyklé na dospělé návštěvníky, uvítají v době od 15. do 25. září děti ze základních škol. Kraj ve spolupráci s kolektivním systémem ELEKTROWIN pořádá ekologicko-naučnou akci nazvanou Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu.

Foto: Radka Patzáková
Článek

Žáci a studenti mateřských, základních a středních škol, které do sběrných dvorů přivedou jejich učitelé, se tak bude učit ekologii přímo v terénu.

Od 15. do 25. září se akce postupně uskuteční v těchto městech: Lomnice nad Popelkou (SD Kampelíkova), Semily (SD Jatecká), Turnov (SD Vesecko), Liberec (SD Ampérova), Jablonec nad Nisou (SD Smetanova), Hrádek nad Nisou (SD Žitavská), Jablonné v Podještědí (SD Markvartice) a Frýdlant (SD Raisova).

„Akce Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu, patří mezi projekty, kterými se zaměřujeme na děti a mládež,“ uvedla Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení největšího českého kolektivního systému Elektrowin.

Připomíná, že děti jsou často už dnes těmi, kdo doma upozorňují na zásady recyklace. „Za pár let pak vybudují vlastní domácnosti a samy budou rozhodovat o nakládání s vysloužilým elektrozařízením,“ vysvětlila Pokorná.

Už za dva roky, tedy v roce 2016, začnou navíc v celé Evropské unii platit nová pravidla pro sběr a recyklaci starých spotřebičů. Bude třeba jich vysbírat a předat k recyklaci ještě více než dnes, jinak by brzy nebylo z čeho vyrábět nové. „Materiály získané recyklací totiž Evropě ve stále větší míře nahrazují rychle docházející nebo zcela chybějící zdroje nezbytných surovin,“ podotkla Táňa Pokorná.

Odborníci, kteří na sběrných dvorech na chvíli zastoupí učitele, dětem vysvětlí, jak se nakládá nejen s elektrospotřebiči, které již dosloužily, ale i s ostatním odpadem, který lidé vyprodukují.

Při návštěvě sběrného dvora si budou moci žáci a studenti právě získané informace bezprostředně otestovat a zasoutěžit si o drobné dárky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám