Hlavní obsah

Děti v Uherskohradišťské nemocnici budou hlídat nové monitory dechu

Novinky, Dana Lipovská

Dětské oddělení Uherskohradišťské nemocnice získalo od Nadace Křižovatka v rámci projektu „Maminko, dýchám“ deset monitorů dechu. Ty hlídají zástavu dechu i jakékoliv nepravidelnosti v dýchání dítěte. V případě potíží okamžitě spustí alarm, díky němuž může být dítěti včas poskytnuta první pomoc.

Foto: Irena Bucharová

Malý Kryštof pod dohledem monitoru dechu v postýlce na dětském oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

Článek

Nyní má oddělení celkem 32 monitorů, jejich počet se nezmění, nové totiž nahradí deset již zastaralých přístrojů. Monitory v celkové hodnotě 29 700 korun převzal primář dětského oddělení Uherskohradišťské nemocnice MUDr. Jan Petrželka.

„Rád bych poděkoval Nadaci Křižovatka za podporu. Od chvíle, kdy monitory dechu na oddělení využíváme, jsme zachytili dva případy, kdy byla díky včasné signalizaci monitoru zahájena resuscitace novorozence, která mu zachránila život. Monitory dechu jsou úžasnými pomocníky a zlepšují kvalitu poskytované péče.”

To potvrdila i maminka Kristýna Šimčíková, hospitalizovaná momentálně se synem Kryštůfkem: „Malý se narodil ve 34. týdnu, takže jsem moc ráda, že je pod kontrolou. Plánujeme monitor používat i doma.”

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v ČR aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o syndromu náhlého úmrtí kojenců. Za více než 20 let své existence se nadaci podařilo díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic téměř 7 000 monitory dechu v celkové hodnotě 30 miliónů Kč.

„Hlavní činností Nadace Křižovatka je zprostředkování monitorů dechu pro miminka mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy, instituce či společnosti a díky jejich finanční podpoře zajišťujeme postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích v téměř v celé ČR,” uvedla Mgr. Štěpánka Pokorníková, ředitelka nadace.  

Reklama

Výběr článků

Načítám