Hlavní obsah

Děti a Harry Potter se loučili s prázdninami v Zámeckém parku v Ostrově

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 25. srpna od 14 do 20 hodin uspořádala Městská knihovna v Ostrově další ročník oblíbeného zábavného odpoledne pro celou rodinu, tentokrát ve stylu Harryho Pottera, a vyhlásila výsledky celoroční sbírky ve prospěch Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Foto: Vladimír Uhlíř

V Zámeckém parku před Palácem princů

Článek

Nejdříve projdete Bílou bránou, když míříte do ostrovské knihovny, která dnes sídlí vlevo od ní ve zrekonstruovaném Paláci princů. Před schodištěm u jižního průčelí paláce spatříte rozlehlé umělé jezírko s vodotryskem. Kolem se rozkládá nádherný Zámecký park, založený rodem vévodů Sasko-Lauenburských po roce 1625 původně jako zámecká zahrada.

Zřizovatelem Městské knihovny Ostrov je město Ostrov. Knihovna je v provozu již od roku 1945 a ročně ji navštíví téměř 50 000 lidí. Kromě výpůjček klasických a elektronických knih funguje knihovna i jako komunitní a vzdělávací centrum.

Loučení s prázdninami bylo jednou z mnoha akcí, kterou knihovnický tým, vedený ředitelkou Mgr. Irenou Leitnerovou, pro děti přichystal. Akci finančně podpořilo Město Ostrov, Karlovarský kraj a projekt Živý kraj.

Každé dítě dostalo hrací kartu. Na deseti stanovištích pak děti plnily jednotlivé úkoly a za úspěšné splnění dostávaly korálky. Ty pak směnily za odměny u knihovnického stánku.

„Každý rok vymýšlíme nové kostýmy, nové téma. Letos je to Harry Potter. Tak jsme si ušili kouzelnické hábity a snažíme se tomu přizpůsobit i soutěže. Děti tu potkaly postavy z Bradavic a kouzelnických kolejí Nebelvír a Zmijozel. Jsou tady také Draco Malfoy a Lucius Malfoy, kteří vydávali na krámku dětem odměny. Nechyběl tu ani Hagrid, profesor Moody, profesorka Umbridgeová, Harry Potter, Hermiona Grangerová, Rona Weasley, Ginny Weasleyová, profesor Snape, a pak tam byli jednotliví studenti, ale ti už nebyli jako konktétní postavy. Poctivě jsme studovali všechny díly Harryho Pottera, abychom byli v obraze, kdyby se náhodou děti ptaly. To se ale dělá vždycky, protože každý rok si vymýšlíme jiné téma a kostýmy, tak se snažíme, abychom o tom něco věděli, to člověk musí," prozradila představitelka Harryho - Mgr. Jana Múčková, která má v ostrovské knihovně na starosti propagaci, akce a pronájmy.

„V loňském roce jsme tady na Loučení zahájili sbírku na podporu Nadace pro transplantace kostní dřeně. Městská knihovna tu sbírku podpořila tím, že nechala umístit kasičky na všechna oddělení, do kterých čtenáři celý rok přispívali svými penězi a na oplátku si mohli odnést výrobek odsouzených z Věznice Ostrov. Dneska jsme slavnostně čtenářům poděkovali za celkovou částku 6752 koruny,” dodala Jana Múčková.

Další program naplnila burza knih, pohádka, kouzelnické vystoupení, malování na tvářičky i ukázka práce psovodů. Pobyt na akci lidem zpříjemnilo občerstvení a stánky s drobnými předměty, kde byly k vidění i ke koupi například náušnice z jablonecké bižuterie, ručně vyráběná mýdla obalená ovčí vlnou, polštářky a taštičky od Vlaďky i ručně zhotovené šperky.

Stánek BESIP dětem zábavnou formou přiblížil, jak moc je důležitá bezpečnost silničního provozu. Zúčastnili se strážníci Městské policie Ostrov, zástupci Nemocnice Ostrov, Sboru dobrovolných hasičů Ostrov i Věznice Ostrov. Na pódiu, které ochotně zapůjčil Dům kultury Ostrov, zahrály kapely DRC a 4R .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám